Ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες έναντι 99,6 μονάδων τον Ιανουάριο.
Ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες έναντι 99,6 μονάδων τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, «αυτή είναι η υψηλότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2018, όμως κινείται χαμηλότερα έναντι της περυσινής του επίδοσης. Στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, σε αντίθεση με τους άλλους τομείς και ειδικά το λιανικό εμπόριο όπου σημειώνεται διόρθωση της έντονης ανόδου που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, στο λιανικό εμπόριο φάνηκε ότι η έντονη βελτίωση του προηγούμενου μήνα ήταν πρόσκαιρη και διορθώθηκε αμέσως. Άλλωστε, και στην πλευρά των νοικοκυριών ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επίσης διορθώνει την πορεία του η οποία ήταν συστηματικά ανοδική κατά τους προηγούμενους μήνες. Η βιομηχανία επηρεάζεται περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πορεία της διεθνούς ζήτησης και ο σχετικός δείκτης παρουσιάζει ανάκαμψη μετά την πρόσφατη καθοδική τάση».
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «συνολικά, το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει μεικτή εικόνα το τελευταίο διάστημα. Καθώς κινούμαστε σε προεκλογική συγκυρία, οι εξαγγελίες τείνουν να βελτιώνουν τις προσδοκίες, μια τάση η οποία επαναλαμβάνεται συστηματικά σχεδόν από το 1981, από την έναρξη δηλαδή των ερευνών αυτών στην Ελλάδα. Όμως, καθώς αφενός ζήτημα του ακριβούς χρόνου των εκλογών παραμένει σε εκκρεμότητα και, αφετέρου, συντρέχουν αντίρροπες δυνάμεις στο διεθνή και εγχώριο οικονομικό κύκλο, η συνολική εικόνα είναι μεικτή παραπέμποντας περισσότερο σε στάση αναμονής των αποφάσεων και εξελίξεων». Αναλυτικότερα:
Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, επιδείνωση στην Ε.Ε.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός στην ΕΕ (-0,2 μον., στις 106,1 μον.), ενώ μειώθηκε ελαφρά στην Ευρωζώνη (κατά 0,9 μον., στις 105,3) μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος στη βιομηχανία (-1,0) και τις κατασκευές (-2,0). Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες ανέκαμψαν στις Υπηρεσίες (+1,1), αλλά και οριακά στο λιανικό εμπόριο (+0,5) στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,5). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε μόνο στην Ολλανδία (+3,0), επιδεινώθηκε στην Γαλλία (-0,9) και την Ιταλία (-1,6), ενώ ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος στην Γερμανία (-0,1) και στην Ισπανία (+0,0).
Στην ΕΕ, η χειροτέρευση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης του δείκτη στο Ην. Βασίλειο (-4,5) τάση η οποία περιορίστηκε από την ενίσχυση του κλίματος στην Πολωνία (+1,4). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος στην βιομηχανία και τις κατασκευές, όπως και στην Ευρωζώνη, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών.