Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 22:23

«Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μόνο με αλλαγή νοοτροπίας»

Την αισιοδοξία τους ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και τα επόμενα χρόνια την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν, στη διάρκεια του Delphi Forum, την προηγούμενη Παρασκευή, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Την αισιοδοξία τους ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και τα επόμενα χρόνια την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν, στη διάρκεια του Delphi Forum, την προηγούμενη Παρασκευή, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. 

Με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν πλευρές μιας νέας, σύγχρονης, ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής, που μπορεί να περιλαμβάνει θεσμικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της δεύτερης εξοχικής κατοικίας για ξένους επισκέπτες, εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα και κυρίως «προϊόντα» που αφορούν όλες τις περιοχές της χώρας και όλες τις εποχές του χρόνου. Προϋπόθεση όμως για μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι η αλλαγή νοοτροπίας όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο και η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτείται αλλαγή νοοτροπιών και στερεοτύπων, από το πολιτικό σύστημα και τους επιχειρηματίες μέχρι τις τοπικές κοινωνίες.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επεσήμανε τις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν για τον τουρισμό η καλύτερη διαχείριση των προορισμών και υπογράμμισε την ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν οργανωμένα σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου τελικά να επωφεληθούν οι ίδιες και οικονομικά.

Έχουμε πολλά πρότυπα διαχείρισης προορισμών διεθνώς, όπως είναι του Άμστερνταμ, της Κοπεγχάγης, που δείχνουν πως κυβερνήσεις, τοπικές αρχές και κοινωνίες, αλλά και επιχειρήσεις συνεργάσθηκαν για την καλύτερη διαχείριση των προορισμών με πολύ θετικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Ρέτσος.

Βιώσιμος τουρισμός δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς μία βιώσιμη χώρα είπε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ikos/Sani Ανδρέας Ανδρεάδης. 

Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του τουρισμού συνδέεται με την ποιότητα. Οι αριθμοί μεγάλωσαν, ξεπεράσαμε τα 30 εκατ. ξένους επισκέπτες, η επιτυχία είναι τεράστια. Αλλά αν δούμε τα έσοδα ανά διανυκτέρευση, παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια, αν και θα έπρεπε να καταγράφουν ετήσια άνοδο της τάξης του 5% για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εσόδων ανά διανυκτέρευση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επενδύσεων, μείωσης φόρων και μεταφοράς πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους. Τόνισε ακόμη ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να αμείβουν σωστά τους εργαζόμενους στον κλάδο για να έρθουν νέοι στα τουριστικά επαγγέλματα, το κράτος πρέπει να μειώσει το μη άμεσο εργατικό κόστος. Ο τουρισμός μπορεί να οδηγεί την ανάπτυξη της χώρας και οι Έλληνες μπορούμε να φιλοξενούμε ένα πολυεθνικό ακροατήριο, μας πηγαίνει πολύ ο τουρισμός, κατέληξε!

Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και έδωσε το παράδειγμα της ΤΕΜΕΣ που πέτυχε κάτι τέτοιο με τα τουρνουά γκολφ. Τα γήπεδα γκολφ στην Πύλο επιτρέπουν στα ξενοδοχεία του Costa Navarino να λειτουργούν από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μιλώντας για το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού (overtourism) και την έλλειψη κατοικιών που καταγράφεται σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ είπε πως υπάρχουν λύσεις, που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα να αποσύρονται από την αγορά ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών που έχουν απαξιωθεί, να αναλαμβάνουν δημόσιοι φορείς τη διαχείρισή τους για να καλύπτουν ανάγκες τους και οι ιδιοκτήτες τους να παίρνουν ως αντάλλαγμα τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αλλού μια μονάδα υψηλότερων κατηγοριών.

Αναφέρθηκε στις τουριστικές κατοικίες και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο», για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον τουριστικό προϊόν για την Ελλάδα.

Δεν με ενοχλεί τόσο η φορολογία στα κέρδη όσο το εμπόδιο που με ενοχλεί να πουλήσω, όπως είναι π.χ. η αύξηση του κόστους που δεν εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean. Ο ίδιος μίλησε για την αναγκαιότητα διαχείρισης του τουρισμού και σημείωσε ότι και οι μόνιμες τουριστικές κατοικίες, αλλά και η Airbnb υπό την προϋπόθεση ότι φορολογείται ανάλογα, συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του τουρισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δεύτερη εξοχική κατοικία στη χώρα μας για τον ξένο επισκέπτη μπορεί να είναι και ένα εργαλείο αντιμετώπισης του δημογραφικού και στηρίγματος του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Επίσης υπογράμμισε ότι για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να διαμορφωθούν «προϊόντα» ανά περιοχή και εποχή.

Μιλώντας για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ο επικεφαλής της Aegean και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σημείωσε ότι για το 2019 καταγράφεται αύξηση χωρητικότητας 7% στα δρομολόγια προς Αθήνα, ενώ οι προορισμοί της περιφέρειας εμφανίζουν μείωση χωρητικότητας της τάξης του 5%. Γενικότερα θα καταγραφεί μια πολύ μικρότερη αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Επενδύσεις
Μιλώντας στο Delphi Forum ο κ. Mario Kontomerkos, CEO, Mohegan Gaming Entertainment, USA, αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας του για τη δημιουργία ενός integrated resort στο Ελληνικό και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει αυτό στο όλο επενδυτικό σχέδιο και την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Κουτσιβίτης, διευθύνων σύμβουλος της Astir Palace Vouliagmenis, υπογράμμισε ότι το επενδυτικό σχέδιο του νέου Αστέρα υλοποιείται με επιτυχία βήμα-βήμα και άρει την οποιαδήποτε ανασφάλεια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Χαρακτήρισε επίσης ως εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα και την Αθήνα το «προϊόν» που μπορεί να δημιουργηθεί με όλες τις επενδύσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και το παραλιακό μέτωπο.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και CEO, Desiterra Resort, τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να υλοποιηθεί μια αναπτυξιακή και βιώσιμη τουριστική πολιτική.

Αισιοδοξία
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας στο Delphi Forum εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, τονίζοντας ότι οι συνεχόμενες επιδόσεις-ρεκόρ των τελευταίων τεσσάρων ετών δεν έχουν δημιουργήσει εφησυχασμό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κινούμαστε στρατηγικά, με νέες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα μερίδιά μας το 2019, και για να διασφαλίσουμε υψηλότερη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου για την επόμενη περίοδο και στις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κλυδωνισμών του Brexit από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και εξέφρασε την ανάγκη για δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό.