Θέμα ημερών ή και ωρών είναι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά έπειτα από 9 χρόνια και με ισχυρό ατού τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s. Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν άμεσα την ευνοϊκή αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία αναθεώρησε την Παρασκευή από «Β3» σε «Β1» την αξιολόγηση της χώρας, επιταχύνουν την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ορίζοντας τους αναδόχους της έκδοσης.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Θέμα ημερών ή και ωρών είναι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά έπειτα από 9 χρόνια και με ισχυρό ατού τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s.
Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν άμεσα την ευνοϊκή αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία αναθεώρησε την Παρασκευή από «Β3» σε «Β1» την αξιολόγηση της χώρας, επιταχύνουν την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ορίζοντας τους αναδόχους της έκδοσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο ρόλος των συμβούλων της έκδοσης ανατέθηκε στις: Goldman Sachs, CitiGroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse, και HSBC, ενώ το ύψος της έκδοσης θα είναι 2-3 δισ. ευρώ. Ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο Τρίτη, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις, ενώ οι προσδοκίες για την απόδοση του ομολόγου είναι πέριξ του 4%. Ωστόσο, αναμένουν και την κίνηση των ομολόγων σήμερα στη δευτερογενή αγορά, ώστε ο πήχης των προσδοκιών να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η αναβάθμιση της Moody’s αποτελεί καθοριστικό γεγονός, διότι πρόκειται για τον οίκο που είχε αφήσει επί μακρόν την Ελλάδα με αμετάβλητη αξιολόγηση, ενώ είναι ο πιο αυστηρός στις αξιολογήσεις του. Το γεγονός ότι έδωσε «αέρα» δύο βαθμίδων, προκάλεσε θετική έκπληξη σε κυβέρνηση και αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης συνολικά, δεδομένου ότι ο δεκαετής τίτλος είναι το ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα και η Ελλάδα απουσίαζε από τη συγκεκριμένη αγορά για εννέα χρόνια.
Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ, αλλά με κουπόνι 6,25% και το πραγματικό επιτόκιο να υπερβαίνει το 6,30%.
Στη δευτερογενή αγορά, διαπραγματεύεται ένα δεκαετές ομόλογο, το οποίο όμως είναι αποτέλεσμα swap ομολόγων, τα οποία είχαν προκύψει από το PSI. Είναι το ομόλογο με κωδικό ISIN GR0124034688, σταθερού επιτοκίου 3,75%, το οποίο λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2028, η απόδοση του οποίου την Παρασκευή βρέθηκε στο 3,63%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη απόδοση της τελευταίας 15ετίας που έχει καταγραφεί στη δευτερογενή αγορά. Η ιστορικά χαμηλότερη απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2005, με 3,32%.
Όπως επισημαίνει ο οίκος Moody’s, προχώρησε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «Β1» με σταθερή προοπτική, από «Β3» με θετική προοπτική, επειδή:
α. Το πρόγραμμα αρχίζει να δίνει καρπούς και η ενδυνάμωση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση των πιστωτών αποτελούν επιπλέον εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή των μεταρρυθμίσεων.
β. Η επίτευξη υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης αποτελεί, πλέον, σταθερό γεγονός και εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση.
γ. Είναι εγγυημένη η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο 2018. Η βιωσιμότητα στηρίζεται στη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, στο υψηλό μαξιλάρι ρευστότητας αλλά και στη στήριξη των πιστωτών.
Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε και το πλαφόν αξιολόγησης για τα ελληνικά ομόλογα σε «Βaa1» από «Βa2».
Ο οίκος τοποθετούσε τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τη Fitch, που πρόσφατα διατήρησε την αξιολόγηση «ΒΒ-» με σταθερό outlook και δύο βαθμίδες κάτω από την S&P, η οποία είχε προχωρήσει στις 20 Ιουλίου στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική», επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «B+». Πλέον η Moody’s «ισοφαρίζει» την αξιολόγηση της S&P, με τη Fitch να αξιολογεί το αξιόχρεο μία βαθμίδα υψηλότερα. Ο οίκος καταλήγει ότι το ρίσκο σημαντικής ανατροπής ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων είναι περιορισμένο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών που αναμένονται τον Οκτώβριο ή και νωρίτερα.
Oι τράπεζες «βλέπουν» αγορές
Οι τράπεζες περιμένουν ως το «μάννα εξ ουρανού» την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ένα χαμηλό επιτόκιο σε επίπεδο 10ετίας θα επιτρέψει και σε αυτές την υλοποίηση των σχεδίων τους, που εκτός από πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και αναδιαρθρώσεις ισολογισμών, περιλαμβάνουν ότι θα απευθυνθούν κι αυτές με τη σειρά τους στις αγορές ζητώντας κεφάλαια.
Μια δυνατή παρουσία της χώρας πάντως στις αγορές θα βοηθήσει αισθητά τις επιδιώξεις και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος και αυτός επιζητεί έξοδο στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια.
Άλλωστε, η Moody’s δεν παραλείπει να αναφερθεί στο κύριο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και που δεν είναι άλλο από τα «κόκκινα» δάνεια.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) παρουσίασαν νέες προτάσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, κάτι που -αν εφαρμοστεί- θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό στοιχείο μιας πιο επιθετικής αντιμετώπισης της βασικής αδυναμίας των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος.
Τα σχέδια των τραπεζών θα προβληθούν στις 20 Μαρτίου στο European Financial Conference στο Λονδίνο που διοργανώνει η Morgan Stanley και που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα πανευρωπαϊκά. Οι συστημικές τράπεζες θα προσέλθουν στο γεγονός έχοντας λύσει εν πολλοίς τα μεγάλα ζητήματα που τις απασχολούν, αλλά και έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι διαχείριση θα πραγματοποιήσουν ως προς τα κεφάλαιά τους, όσες από αυτές χρειάζονται κεφάλαια.
Ας σημειωθεί πως τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, ETE, και Πειραιώς) θα ανακοινωθούν μετά το συνέδριο και συγκεκριμένα στις 28 και 29 Μαρτίου, ενώ η Eurobank θα έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα από τις 7 του μηνός.
Οι ξένοι επενδυτές θα ζητήσουν πειστικές απαντήσεις από τις ελληνικές τράπεζες για τις εξελίξεις, αλλά πάντως ήδη -έστω και δειλά- φαίνεται να τοποθετούνται στις τραπεζικές μετοχές κυρίως τα funds που επιζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις και δέχονται να αναλάβουν και υψηλότερο κίνδυνο.
Η επόμενη αξιολόγηση προσδιορίζεται στις 26 Απριλίου από την S&P, κάτι το οποίο οι διεθνείς οίκοι το συσχετίζουν άρρηκτα με τις επικείμενες εκλογές.
Θετικά σχόλια στον ξένο Τύπο
Αίσθηση διεθνώς προκάλεσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κατά δύο βαθμίδες, με τη χώρα μας να αποσπά θετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο.
Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, μία έκδοση που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Ιδιαίτερη μνεία στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, αναφορικά με την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή, γίνεται και από το Bloomberg καθώς, μετά την επιτυχημένη πώληση του πενταετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση δεκαετούς, βλέποντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα υψηλού ρίσκου παραμένει ισχυρό, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρει ότι «ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβαθμίζει την Ελλάδα και ξαναβλέπει πιο αισιόδοξα την πιστοληπτική της ικανότητα», υπογραμμίζοντας πως «οι λόγοι της αναβάθμισης είναι οι αχτίδες φωτός στην αγορά εργασίας, η ανακάμπτουσα οικονομία και η θετική εξέλιξη του χρέους». Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας συνέβαλαν επιπλέον για την αναβάθμιση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Την προοπτική η Moody’s τη μετέβαλε από “θετική” σε “σταθερή” που ήταν πριν, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει κάποια μεταβολή στο άμεσο μέλλον. Η αξιολόγηση έχει σημασία», τονίζει η «Handelsblatt», «διότι επηρεάζει τον τόκο τον οποίο πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα όταν δανείζεται» όπως γράφει.
Τέλος, το Reuters υπογραμμίζει ότι ο οίκος Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση, υπογραμμίζοντας ως κύριο λόγο την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχει ακολουθήσει η χώρα μας.