Συνεχίζεται αδιάκοπα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Ένας στους τέσσερις έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Συνεχίζεται αδιάκοπα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με ευνοϊκό τρόπο, περίπου ο ένας στους τέσσερις που υπέβαλαν αίτηση.
Εν αναμονή του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία και των ρυθμίσεων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες τα στοιχεία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώνονται ως εξής μέχρι και την 1η Μαρτίου 2019:
Σημειώνεται ότι κάποιοι οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους (με σκοπό την ένταξη των οφειλών του 2017 ή τη διόρθωση της δήλωσης περί πτωχευτικής ικανότητας) και συνεπώς ενδέχεται να εμφανίζονται φαινομενικές μειώσεις κατά καιρούς στα στατιστικά στοιχεία.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη), έχουν ως ακολούθως:
Αγρότες (35 εβδομάδες λειτουργίας):
Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 351 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 187 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Παράλληλα δεκάδες επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βαίνουν προς ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ενώ χιλιάδες άλλοι ετοιμάζουν την αίτηση τους.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του νόμου έχει παραταθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 (από 31 Δεκεμβρίου 2018, που ίσχυε), αυξήθηκε το όριο των οφειλών για τις οποίες μπορεί να τηρηθεί απλοποιημένη (δηλ. αυτοματοποιημένη) διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης και τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας, από τις 50.000 ευρώ, που ισχύει, στις 300.000 ευρώ, ενώ άλλαξε το πλαίσιο για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον των οφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ