Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2006 07:56

Υποχώρησε από τα υψηλότερα οκτώ εβδομάδων το αργό

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ η τιμή του αργού πετρελαίου από τα υψηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρηση της βενζίνης, καθώς εικάζεται ότι η αύξηση της παραγωγής του καυσίμου στις ΗΠΑ, θα διευρύνει τα αποθέματα, πριν από την άνοδο της ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, το καλοκαίρι.

Τα συμβόλαια της βενζίνης για τον Απρίλιο, που λήγουν σήμερα, υποχώρησαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον της εβδομάδα. Η παραγωγή βενζίνης στις ΗΠΑ, αυξήθηκε στα 8,3 εκατ. βαρέλι ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, στις 29 Μαρτίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε έως 34 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 66,81 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 9:18 π.μ. στη Σιγκαπούρη, η τιμή του μαύρου χρυσού βρισκόταν στα 66,82 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο κατά 21% σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, τα συμβόλαια του Μαΐου, αναρριχήθηκαν 70 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 67,15 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος, από τις 31 Ιανουαρίου. Η βενζίνη για τα συμβόλαια Απριλίου, σημείωσαν άνοδο 2,1%, φθάνοντας στο 1,9957 δολ. το γαλόνι και στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 4 Οκτωβρίου, ενώ το ράλι των έξι ημερών που σημείωσε, έφθασε το 15%.

Οι τιμές της βενζίνης, αυξήθηκαν αυτό τον μήνα, καθώς η συντήρηση των διϋλιστηρίων και η αύξηση της ζήτησης, μείωσε τα αποθέματα των ΗΠΑ για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας, στις 29 Μαρτίου. Η βενζίνη, άγγιξε τα 2,0025 δολ. το γαλόνι χθες, τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 5 Οκτωβρίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι τα νέα δεδομένα των καυσίμων, ενδέχεται να περιορίσουν τις προσπάθειες αύξησης αποθεμάτων για το καλοκαίρι.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Απριλίου, υποχώρησε 2,57 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στο 1,97 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησαν 1,41 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στο 1,8960 δολ. το γαλόνι.