Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2006 08:03

BHP Billiton: Πάνω από τα 100 δισ. δολ. Αυστραλίας, η χρηματιστηριακή αξία

ΥΠΕΡΕΒΗ τα 100 δισ. δολ. Αυστραλίας (72 δισ. δολ. ΗΠΑ) σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερη μεταλλουργίας στον κόσμο, BHP Billiton και για πρώτη φορά στα χρονικά εταιρείας της Αυστραλίας, καθώς οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η εταιρεία θα ευνοηθεί ότι οι υψηλότερες τιμές για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου.

Οι τιμές του χαλκού, του ψευδαργύρου και της πλατίνας, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο χρυσός και το ασήμι, άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο δεκαετιών. Σημειώνεται, ότι η Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για την πώληση ουρανίου. Η BHP, διαχειρίζεται ένα από τα τρία ορυχεία ουρανίου της χώρας.

Οι μετοχές της BHP, σημείωσαν άνοδο έως 73 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 28,33 δολ. Αυστραλίας η μία και σε επίπεδα ρεκόρ, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Στις 3:30 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκαν στα 28,16 δολ. Αυστραλίας η μία. Πλέον των 60 εκατ. μετοχών άλλαξαν χέρια, έναντι του μέσου όρου των 17,6 εκατ. μετοχών, το τελευταίο εξάμηνο.