Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2006 09:28

Νέα συνάντηση για τις συμβάσεις εργασίας τη Δευτέρα

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, με κινήσεις τακτικής, προσπαθούν να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η χθεσινή πέμπτη διαπραγματευτική συνάντηση διεκόπη, για να συνεχισθεί τη Δευτέρα, προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν ύστερα από νέα, βελτιωμένη πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων και να διαμορφωθούν οι τελικές απαντήσεις.

Παράλληλα, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η συνεδρίαση της Ολομέλειας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και ζυμώσεις, να μπορέσουν οι συνδικαλιστές να πάρουν «σφυγμό» της κοινής γνώμης σε ενδεχόμενα συμφωνίας ή σύγκρουσης και να μετρήσουν αντιδράσεις.

Προτάσεις

Η νέα πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, που διαμορφώθηκε ύστερα από διαβούλευση, αφορά σε διετή σύμβαση, με τμηματικές αυξήσεις, οι οποίες, στο τέλος (31/12/07), θα έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού στα 650 ευρώ και του ημερομίσθιου στα 29 ευρώ.

Αυτή η πρόταση, όπως αναφέρθηκε, διαμορφώνει ποσοστιαία αύξηση στο ύψος 9,8% αθροιστικά τη διετία. Η ακριβής κατανομή του ποσοστού, που θεωρείται πλέον ως το κρισιμότερο στοιχείο της διαπραγμάτευσης, δεν ανακοινώθηκε.

Αυτό θα συμβεί τη Δευτέρα, αλλά, όπως διευκρινίσθηκε από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρη Αρμενάκη, η αύξηση σε κάθε περίπτωση θα είναι στα επίπεδα του 5% περίπου για το 2006 και 4,5% περίπου για το 2007.

Η πρόταση διατυπώθηκε αρχικά από την πλευρά των εκπροσώπων των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών και, στη συνέχεια, στηρίχθηκε και υιοθετήθηκε και από τον ΣΕΒ, οι εκπρόσωποι του οποίου νωρίτερα είχαν προτείνει αυξήσεις 5% από την 1η Σεπτεμβρίου 2006, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών, που υπολόγισαν τη μεσοσταθμική αύξηση για το 2006 στο 1,8% περίπου.

Η ΓΣΕΕ αντιπρότεινε μονοετή συλλογική σύμβαση με αύξηση 5,5% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2006. Οι συνδικαλιστές, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της νέας κοινής -όπως εξελίχθηκε- εργοδοτικής πρότασης, εμφανίστηκαν να διαφωνούν.

«Είναι μακριά από τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας», ήταν η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων που έγιναν από όλους τους εκπροσώπους των παρατάξεων, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμφωνήσουν τελικά. Η αναβολή ωστόσο της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης της Ολομέλειας τροφοδότησε σενάρια, ότι θα γίνουν έντονες διεργασίες, τόσο για το ποσοστό όσο κυρίως για την κατανομή και τη διαμόρφωση των δόσεων, που είναι και το κρισιμότερο στοιχείο πλέον της διαπραγμάτευσης και είναι τελικά πιθανό να ανακοινωθεί συμφωνία τη Δευτέρα.