Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 09:58

Market Beat: Η αγορά μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στο μίγμα ειδήσεων και εξελίξεων

Ο φάρος τον χρηματιστηρίων ανάβει στο κόκκινο, συντονισμένοι ήταν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τους έριξε μια ανακοίνωση του  Robert Lighthizer, αντιπροσώπου των ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Κίνα, ότι τα θέματα των ΗΠΑ είναι "πολύ σοβαρά" για να επιλυθούν με υποσχέσεις για περισσότερες αγορές αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο. Ενώ οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων εξοπλισμένων με πυρηνικά, της Ινδίας και του Πακιστάν συγκεκριμένα, ψαλίδισαν το φρόνημα από το Λονδίνο ως τη Νέας Υόρκη. Κατόπιν αυτών, παρά την πρόσφατη ισχυρή ανοδική κίνηση, επιβάλλεται η απαραίτητη προσοχή.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ο φάρος τον χρηματιστηρίων ανάβει στο κόκκινο, συντονισμένοι ήταν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τους έριξε μια ανακοίνωση του  Robert Lighthizer, αντιπροσώπου των ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Κίνα, ότι τα θέματα των ΗΠΑ είναι "πολύ σοβαρά" για να επιλυθούν με υποσχέσεις για περισσότερες αγορές αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο. Ενώ οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων εξοπλισμένων με πυρηνικά, της Ινδίας και του Πακιστάν συγκεκριμένα, ψαλίδισαν το φρόνημα από το Λονδίνο ως τη Νέας Υόρκη. Κατόπιν αυτών, παρά την πρόσφατη ισχυρή ανοδική κίνηση, επιβάλλεται η απαραίτητη προσοχή.

Πολλοί εκτίμησαν ως οροφή μιας κίνησης που ξεκίνησε από τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς τις 680 μονάδες, αλλά με την πάροδο των ημερών απόκτησε βάσεις που είχαν σχέση με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που ευνοούν τις ελληνικές αξίες. Ωστόσο η τρέχουσα άνοδος, που πήρε τον ΓΔ από τις 609,17 μονάδες στη σύνοδο της  18ης  Ιανουαρίου και τον οδήγησε χθες στις 696 παρά δύο εκατοστά, συνεχίστηκε.

Βρίσκεται τοιουτοτρόπως μέσα στην ημερήσια διακύμανση της πτωτικής συνόδου στις 28 Σεπτεμβρίου, που θυμίζουμε ότι, πήρε τον ΓΔ από τις 707,39 στο άνοιγμα τον έφερε ως τις 708,97 και μετά τον κατέβασε στις 685,63 με κλείσιμο στις 691,69. Η προηγούμενη ήταν ανοδική και τον είχε φέρει στις 707,92 μονάδες αλλά η πτώση μετά τη σύνοδο στις 28/9 σταμάτησε στις 11 Οκτωβρίου στις 610,51 μονάδες περίπου στα επίπεδα από όπου ξεκίνησε η τρέχουσα άνοδος. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δίνουν πιθανότητες, αν η άνοδος συνεχιστεί, να σταματήσει μεταξύ 707 και 710 μονάδων. Αλλά αν ξεπεραστούν και αυτά τα επίπεδα, ανοίγει ο δρόμος για τις 740 μονάδες.

Ενώ αυτά είναι η ευχάριστη όψη των στατιστικών υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά, που πάλι τα στατιστικά τονίζουν. Αναφερόμαστε στην μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στο γεγονός πως ενώ το πλήθος των ανοδικών μετοχών ανά μέρα είναι ανεμικό και αποτελείται κύρια από μετοχές που συμμετέχουν στον 25άρη και τον FTSEM, το πλήθος των καθοδικών είναι μεγάλο για ανοδική κίνηση πολλών εβδομάδων.

Αυτές τις μέρες στο κομμάτι του ταμπλό που «κινεί» το εγχώριο επενδυτικό κοινό υποφέρει, από αδιαφορία. Πιθανά επειδή οι ιδιώτες επενδυτές αναγνώρισαν την ανοδική ορμή των blue chip και προτιμούν να μεταφέρουν το ρίσκο τους εκεί. Αφού όλα δείχνουν πως ετοιμάζονται, με ενίσχυση των όγκων και με σοβαρά πακέτα, για μια άνοδο με μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Και πώς να μην εντυπωσιαστούν οι άνθρωποι. Αφού αντί της δικαίωσης των απαισιόδοξων, οι δείκτες και χθες επέστρεψαν στα υψηλά μέρας. Προσθέτοντας ακόμα μια σύνοδο που η Αθήνα ξεχώρισε έναντι των χρηματιστηριακών δεικτών στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Συνήθως οι μετοχές εκτός δεικτών παρασύρονται μετά από μερικές μέρες  ανόδου. Τώρα φαίνεται να μην συγκινούνται, από την κίνηση του μέσου όρου, όσοι ασχολούνται με αυτές. Κάτι που δικαιολογείται μερικά από την επιφυλακτικότητα με την οποία οι εγχώριοι παράγοντες αντιμετωπίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών, χωρίς κατά την γνώμη τους καταλυτικές ειδήσεις από το εσωτερικό. 

Σήμερα οι επενδυτές σε παγκόσμια βάση έχουν χάσει την αίσθηση της ανακούφισης από την εντύπωση ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο θα καταλήξουν σε μια συμφωνία. Παράλληλα η ένταση μεταξύ Ινδίας Πακιστάν για το Κασμίρ παρέμεινε περιφερειακό ζήτημα αλλά μπορεί να διογκωθεί η επίδρασή του αν η συνέχεια είναι μια αύξηση στις πολεμικές ενέργειες δυο χωρών με διαφωνία δεκαετιών που κατέχουν αμφότερες πυρηνικά όπλα.

Σήμερα επίσης οι αγοραίοι θα αντιδράσουν στο ΧΑ και στην αγορά ομολόγων στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση της Κομισιόν μετά το πέρας των προγραμμάτων στήριξης. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών οδήγησε σε απώλειες τους Dow Jones και S&P. Η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, από μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, οφείλεται στο ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,28% ή 73 μονάδες στις 25.985,16, ο S&P κατέγραψε οριακές απώλειες 0,05% στις 2.792,38 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% στις 7.554,51 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,2%) και Caterpillar (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-5%) και Home Depot (-2,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,6% στα 56,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6%. Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,1372 δολάρια από 1,1390 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,68%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ασκήθηκαν πιέσεις γιατί προβλημάτισε  η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν.  Στο μεταξύ,ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,28% στις 372,58 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,61% στις 7.107,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 11.487,33 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 5.225,35 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,17% στις 9.211,70 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,19% στις 20.498,79 μονάδες.

Σε νέο χαμηλό υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πτώση για όγδοο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα διευθυντικά στελέχη της περιοχής έγιναν πιο απαισιόδοξα όσον αφορά τα αποθέματα, τα βιβλία παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής. Όπως μεταδίδει το Reuters, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη διολίσθησε στις 106,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, από το αναθεωρημένο σημείο των 106,3 του Ιανουαρίου.

ΧΑ

Διαδοχική, ανεξάρτητη των διεθνών, άνοδος, πάλι με πυλώνες εκτός Τραπεζών

Στην τρίτη  συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία με εναλλαγές σε πτωτική και ανοδική κίνηση με μικρή διείσδυση στο θετικό και μάλιστα αυτό έγινε από τις 11:10 ως τις 11:56 και μετά, από τις 12:22  ως τις 16:18 κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Ωστόσο μετά τις 16:28 που ο ΓΔ πέρασε χωρίς επιστροφή τις 693 μονάδες, σημειώθηκε ανοδική κίνηση που έφερε τον μέσο όρο για πρώτη φορά φέτος ως τις 696 μονάδες. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά την πρώτη σύνοδο του Οκτωβρίου του 2018 αλλά δεν μείωσε τις επενδυτικές επιφυλάξεις. Από τις 12:26 ως τις 14:00 η κίνηση ήταν πλάγια  συμμετρικά πάνω και κάτω από τις 691,5 μονάδες.

Μετά το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 0,7 μονάδων, η καθοδική νευρικότητα έφερε στις 10:58 το πρώτο ελάχιστο μέρας στις 690,5 μονάδες και η αγοραστική διάθεση για τράπεζες έφερε στις 11:40 το μέγιστο μέρας στις 695,98 από 692,84 την προηγούμενη.

Ακολούθησε πτώση με αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Αυτό ήρθε στις 14:50 και ήταν οι 688,74 από 685,48 μονάδες την Τρίτη.  Ακολούθησε άνοδος με σταθερή κλίση και αναζήτηση επανεγγραφής του ανώτερου πρώτου μέρους.

Στις ελεύθερες συναλλαγές προς το τέλος η ζήτηση συνεχίστηκε και στις 17:00 ο ΓΔ πέρασε στις 694,96 μονάδες. Οι όποιες ρευστοποιήσεις εμφανίστηκαν στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος απορροφήθηκαν και το κλείσιμο έγινε στις 695,24 από 692,84. Έτσι εμφάνισε μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 695,98 μονάδων που σημειώθηκε μια φορά στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ως το κατώτερο των 688,74, που σημειώθηκε μια φορά στην διάρκεια της συνόδου στην πρώτη ώρα του δεύτερου μέρους.

Έγινε σαφές πως το αποτέλεσμα από το ανοδικό δεύτερο μέρος, που έφερε τον ΓΔ στο μέγιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το ανώτερο της περασμένης συνόδου και του τρέχοντος έτους. Αλλά η δυναμική δεν βοήθησε να φανεί σίγουρο ότι θα εμφανιστεί το θετικό πρόσημο στο πέρας της διαπραγμάτευσης και όταν συνέβη, θεωρήθηκε έκπληξη. Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 695,24 που ήταν 2,40 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά επέτυχε να εμφανίσει ανοδικό κλείσιμο, ενώ η πρόθεση που εμφάνισε στο ξεκίνημα με διάθεση να κινηθεί εις τρόπον ώστε να αυξηθούν τα κέρδη της πέμπτης ανοδικής βδομάδας δικαιώθηκε. Στην εξέλιξη της μέρας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερά ήπια πτωτική εικόνα στην πορεία των τιμών. Αλλά δεν κατάφερε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών κατώτερους της περασμένης συνόδου και κοντά στο μέσο όρο του μήνα.

Τη σύνοδο σφράγισε το μέτριο συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 10,748 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από τα 4  Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (5 έναντι 7 μονάδων). Τελικά, η απόδοση υποχώρησε 5 μονάδες βάσης από το χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος δώδεκα μηνών πηγαίνοντας  στο 3,68%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην υπεροχή πωλητών και αγοραστών. Το ελάχιστο στις 688,74 από 677,91 , την προηγούμενη ήταν 96,5 μονάδες πάνω από το κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών. Ήταν  καθοδική η δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και δεν άλλαξε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:30, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα με κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 695,24 μονάδες, που ήταν 6,5 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,74 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με ίδιο (7,2 από 7,40 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,287 από 50,401 ,δις ευρώ. Οκτώ blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΕΕΕ -1,96%, ΟΠΑΠ -1,66%, ΕΥΡΩΒ -1,05%, ΜΟΗ -0,92%, ΦΡΛΚ -0,53%, ΛΑΜΔΑ -0,46%, ΤΕΝΕΡΓ -0,45%, και ΑΡΑΙΓ -0,13% ενώ 13 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,77% από -0,07%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από -2,44%, την ΕΤΕ στο +3,19% από -3,09%, ΕΥΡΩΒ -1,05% από +5,26% και την ΠΕΙΡ στο +5,76% από +2,77%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,24% από -0,08%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε ελαφρά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 6) και τέσσερα ΑΛΦΑ ΕΧΑΕ ΟΤΕ ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,35% και έφθασε στις 695,24 από 692,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1817,07 από 1823,24 με μεταβολή -0,34%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,841 από 51,234 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10748 από 1,188 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 32,410 από 47,993 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,749 από 1,054 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 56, των καθοδικών 41 από 42 και 43 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Αυξήθηκαν οι δυσοίωνες προσδοκίες

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη μεικτή δυναμική. Μετά από το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 1,43 μονάδων, επικράτησε νευρικότητα και στις 11:37, εμφανίστηκε το μέγιστο στις 1824,92 μονάδες. Το ελάχιστο ήταν οι 1804,72 μονάδες. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1816,30 μονάδες και το κλείσιμο στις 1817,07 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,34%. Ο τζίρος ανήλθε στα 13,026 από 9,579 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαρτίου, άλλαξαν χέρια 681 συμβόλαια με ανώτερο τις 1823,00, κατώτερο τις 1804,25 και τελευταίες πράξεις στις 1811,50 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 23 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τελευταίες πράξεις στις 1813,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαρτίου ήταν 4657 και για τη σειρά Απριλίου 267 ΣΜΕ.

Οι κινήσεις των ισχυρών της αγοράς μετά την έναρξη χθες, αν δεν ήταν πυροτέχνημα ενθουσιασμού χωρίς βάση, τότε ήταν επιχείρηση διευκόλυνσης των αμυνόμενων σε σίγουρες πιέσεις, που θα ακολουθούσαν. Καθώς το ΧΑ σπάνια μπορεί να κινείται κόντρα στην τάση που επικρατεί στην Ευρώπη επί τρεις μέρες στη σειρά. Συνεπώς η εμφάνιση πιέσεων, όταν μάλιστα ο Τραπεζικός δείκτης «κουτούλησε» στην οροφή κατά τη στήλη από χθες των 502 μονάδων, οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές ήταν βέβαιες. Το ερώτημα ήταν ως πού θα μπορούσαν οι πιέσεις, να βουλιάξουν τον μέσο όρο μια μέρα που οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων πήραν πάλι την κατηφόρα με το καλημέρα.

Αλλά οι «αμυνόμενοι» θεσμικοί, εκτός του τινάγματος στην πρώτη ώρα, σχημάτισαν σημαντικά αναχώματα στο επίπεδο των 487,5 μονάδων για τον Τραπεζικό. Αντίστοιχα ο ΓΔ από τις 696 μονάδες υποχώρησε στις 689 με τον τζίρο στα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ο πυθμένας δοκιμάστηκε δυο φορές για τον τραπεζικό και τον ΓΔ στις 14:48 και μετά από μισή ώρα ακριβώς. Μετά ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών έναντι των προηγούμενων συνόδων της εβδομάδας και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε και μεγάλη διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων. Συνεπώς ακόμα και μια καθοδική σύνοδος σήμερα μπορεί να έχει «αίσιο» πέρας.

Τα διεθνή σήμερα θα παίξουν ρόλο μαζί με την αντίδραση των θεσμικών στις παρατηρήσεις της Κομισιόν, όπου εκφράζονται ενστάσεις για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα. Οι ασιατικές μετοχές αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη τάση σήμερα Πέμπτη 28/2, μετά από τις επιφυλακτικές παρατηρήσεις από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, οι οποίες ξεφούσκωσαν την αισιοδοξία ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν μια εμπορική συμφωνία.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Παρά τα σημαντικά δημοσιονομικά ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το 2019, με βάση τη σημερινή έκθεση της Κομισιόν, φαίνεται πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Οι διεργασίες με τους Θεσμούς, αναφορικά με τον νέο Νόμο Κατσέλη και την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων φαίνεται να φτάνουν στο τέλος τους, με την ανακοίνωση της ΔΕΗ για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων με ορόσημο τις 8 Μαΐου, να αποτελεί τη νεότερη θετική είδηση σχετικά με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις.

Παρά την όποια καθυστέρηση, η πορεία των εξελίξεων σε συνδυασμό με την φημολογούμενη επικείμενη έκδοση νέου 10ετους ομολόγου, έχει φέρει την απόδοση του τρέχοντος στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018. Για να βρούμε τιμές του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου χαμηλότερα του 3,638% θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχές του 2006, δηλαδή δεκατρία χρόνια παλαιότερα.

Η τεχνική εικόνα της Αγοράς, αν και έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες, δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης, δίνοντας την “μάχη” αλλαγής της κύριας τάσης στις 690 μονάδες. Στην περίπτωση συνέχισης της τάσης οι 714 μονάδες διαμορφώνουν την επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, ενώ στον αντίποδα οι 680 και 660 μονάδες αποτελούν τα οχυρά της Αγοράς σε περίπτωση οπισθοχώρησης.

Ανάλογη εικόνα και αυτή του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος επιπροσθέτως έχει διασπάσει ανοδικά και το πτωτικό κανάλι πέντε μηνών, έχοντας τεράστια περιθώρια ανόδου. Όσο λοιπόν ο κλαδικός δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 450 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 525 και η κύρια στις 550 μονάδες.

Αν και σε υπεραγορασμένες τιμές, η τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν παρουσιάζει κόπωση, με τα περιθώρια ανόδου των Τραπεζών να παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, παρά την ισχυρή πρόσφατη ισχυρή ανοδική κίνηση, επιβάλλεται η απαραίτητη προσοχή στα τρέχοντα επίπεδα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη τάση σήμερα Πέμπτη, μετά από τις επιφυλακτικές παρατηρήσεις από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, οι οποίες ξεφούσκωσαν την αισιοδοξία ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν μια εμπορική συμφωνία. Αυτή τελικά ήταν καθοδική και εξαίρεση αποτέλεσαν τα χρηματιστήρια στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Το δολάριο διατήρησε στα κέρδη του από την Τετάρτη, υποστηριζόμενο από τις υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έπεσε και πέρασε στο κόκκινο με μεταβολή -0,60%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε -1,76% και ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,79%.

Ο σύνθετος δείκτης Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,44%, καθώς τα πιο αδύναμα δεδομένα επιβάρυναν το φρόνημα των επενδυτών. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο καθώς οι παραγγελίες  για εξαγωγές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση.

Ο Lighthizer διαπραγματευτής με την Κίνα είπε στους νομοθέτες των ΗΠΑ: Τα θέματα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι "πολύ σοβαρά" για να επιλυθούν με υποσχέσεις από το Πεκίνο για την αγορά περισσότερων αμερικανικών αγαθών και οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να περιλαμβάνει έναν τρόπο για να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

Η σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν θερμαίνεται αφού και οι δύο δήλωσαν την Τετάρτη ότι κατέρρευσαν ο ένας του άλλου ένα μαχητικό αεροσκάφος.

Οι μετοχές παγκόσμια σκαρφάλωσαν σε υψηλό για το τετράμηνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενισχυμένες από τις αισιόδοξες προσδοκίες τους για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προτού αποσυρθούν μετά την ομιλία του Lighthizer.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων παρέμεινε χωρίς να αλλάξει στο 96,097.