Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 09:30

Αυστραλία: Μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Φεβρουάριο

ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας, στα χαμηλότερα επίπεδα και σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών τον Φεβρουάριο, καθώς η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων οδήγησε τις εξαγωγές της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή που μειώθηκαν οι εισαγωγές.

Το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας, της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, υποχώρησε στα 595 εκατ. δολ. Αυστραλίας (427 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 2,48 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Ιανουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,8 δισ. δολ. Αυστραλίας. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 10% και οι εισαγωγές υποχώρησαν 2%.

Ανοδικά κινήθηκε το εθνικό νόμισμα, φθάνοντας στα 71,67 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:11 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 71,59 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ που βρισκόταν, πριν από την ανακοίνωση του εμπορικού ελλείμματος. Η απόδοση των ομολόγων 6,25% που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε μία μονάδα βάσης, στο 5,41%, Μία μονάδα βάσης, ισούται με 0,01%.

Το έλλειμμα του Φεβρουαρίου ήταν το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2002. Οι συνολικές εξαγωγές, αυξήθηκαν στα 16,81 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Φεβρουάριο, όπως έδειξε η σημερινή έκθεση. Οι εξαγωγές μη αγροτικών προϊόντων, που περιλαμβάνουν μεταλλεύματα, αυξήθηκαν 15%. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως κρέατος, ζάχαρης, σταριού και μαλλιού, υποχώρησαν 2%.

Οι συνολικές εισαγωγές υποχώρησαν στα 17,41 δισ. δολ. Αυστραλίας, έναντι του Ιανουαρίου. Οι εισαγωγές βασικών αγαθών, που περιλαμβάνουν μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοκίνητα, μειώθηκαν 12% και οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, μειώθηκαν 3%. Οι εισαγωγές άμεσων αγαθών, που περιλαμβάνουν καύσιμα, αυξήθηκαν 3%.

Η οικονομία της Αυστραλίας ύψους 870 δισ. δολ. Αυστραλίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% το 2005, τον χαμηλότερο από το 2001, καθώς μειώθηκαν οι δαπάνες για την κατασκευή κατοικιών και οι δαπάνες των καταναλωτών.