Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 09:26

Ενιαίο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας - πτώχευσης των νοικοκυριών

Τον δρόμο προς τη Βουλή, υπό τη μορφή νομοσχεδίου, παίρνει εντός των ημερών το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ σε σύσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών. Το επικαιροποιημένο σχέδιο θα σταλεί σήμερα στους θεσμούς, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη για την παροχή διευκρινίσεων. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τον δρόμο προς τη Βουλή, υπό τη μορφή νομοσχεδίου, παίρνει εντός των ημερών το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ σε σύσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών. Το επικαιροποιημένο σχέδιο θα σταλεί σήμερα στους θεσμούς, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη για την παροχή διευκρινίσεων. Νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι πρώτον, πως το θεσμικό πλαίσιο θα είναι ενιαίο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πτώχευση των νοικοκυριών.

Δεύτερον, θα δοθεί περιθώριο ενός έτους στους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θ' ανοίξει πριν από το Πάσχα. Το χρονικό περιθώριο θα είναι τριετές για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως ΑμεΑ, άνεργοι κ.λπ.

Ας σημειωθεί πως αυτή η παράμετρος ήταν και μια απαίτηση των θεσμών. Η προστασία του νέου πλαισίου θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου με τους δεδουλευμένους τόκους θα είναι ύψους μέχρι 130.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στον νέο νόμο έχουν πλαφόν το ποσό των 36.000 ευρώ. Για το ζευγάρι το εισοδηματικό όριο είναι μέχρι  21.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 36.000 ευρώ.

Χαμηλοί τόνοι στη σύσκεψη

Πάντως χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, δίνοντας την εντύπωση πως οι όποιες διαφωνίες στο νέο σχέδιο νόμου για τα πτωχά νοικοκυριά έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου απουσίαζε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από κυβερνητικής πλευράς, όπως προαναφέρθηκε, παρόντες ήταν μόνον οι κ.κ. Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας. Από την πλευρά των τραπεζών παρόντες ήταν οι 4 Ceo, Χρήστος Μεγάλου Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας Eurobank, Παύλος Μυλωνάς Εθνική Τράπεζα, Βασίλης Ψάλτης Alpha Bank, και ο επικεφαλής του NPL Forum Θεόδωρος Καλαντώνης.

Οι κατ’ αρχήν πληροφορίες της σύσκεψης μιλούσαν και για τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, η οποία τελικώς δεν έλαβε χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι θεσμοί φαίνεται να έχουν ατύπως δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές της όχι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδοθεί η έκθεση της Κομισιόν, αλλά μέχρι τις 11 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup. H μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας είναι σημαντική, αφού αναμένεται να αποφέρει στην Ελλάδα τα 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών που προέκυψαν μέσω επενδύσεών τους σε ελληνικά ομόλογα.

Δύο σημεία διαφωνίας

Οι τραπεζίτες συναντήθηκαν μεταξύ τους πριν μεταβούν στου Μαξίμου, προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα την παρουσία τους  εκεί. Η διαφορετική φύση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αποτέλεσε ένα από τα θέματα που τέθηκε εκ νέου στη σύσκεψη. Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν εστίαζαν σε δύο κυρίως σημεία:

1. Οι τράπεζες με μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο ζητούσαν να μη συμπεριληφθούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν εγγυήσεις.

2. Οι τράπεζες με μεγάλο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο επιθυμούν όσα νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στην προσωρινή προστασία του νόμου Κατσέλη έως ότου η υπόθεσή τους εκδικαστεί να περάσουν τελικώς μέσα από την πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί και η οποία αντικειμενικά θα κρίνει αν δικαιούνται ή όχι προστασία.

Επίσης, συνεχίζουν να εντάσσονται και επιχειρηματικά δάνεια, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, η ένταξη στην πλατφόρμα όσων έχουν λάβει την προσωρινή προστασία του νόμου Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους συζητήθηκε επί μακρόν. Ακούστηκαν απόψεις βάσει των οποίων η ένταξη θα πρέπει να γίνει έστω και με τα κριτήρια που ίσχυαν με τον παλιό νόμο Κατσέλη, ώστε να εξαιρεθούν οι περιπτώσεις εκείνες που έλαβαν προστασία χωρίς να τη δικαιούνται πραγματικά. Ας σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών ένα περίπου 40% απορρίπτεται ως περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών. Όμως μέχρι την εκδίκαση αυτή οι υπερήμεροι δανειολήπτες έχουν την προστασία του νόμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιήσουν καμία συμφωνία μαζί τους για τα δάνεια αυτά.

Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, εκτιμάται πως η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα ισχύσουν περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο και τι είδους θα είναι τα κριτήρια αυτά.