Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 11:19

Lafarge: Καλύτερη προσφορά για το σκέλος της στη Β. Αμερική

ΣΤΗΝ αύξηση της προσφοράς της για την απόκτηση σκέλους της στις ΗΠΑ, κατά 9,3%, στα 3,3 δισ. δολ., μετά την αρχική προσφορά που συνέλεξε λιγότερο του 1% των μετοχών, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο στον κόσμο, Lafarge SA.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι και κατέχει ήδη το 53% της Lafarge North America Inc., αύξησε σήμερα την προσφορά της για το λοιπό μερίδιο, στα 82 δολ. ανά μετοχή. Η νέα προσφορά λήγει στις 28 Απριλίου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Bruno Lafont, ο οποίος κατέχει τη θέση αυτή από τον Ιανουάριο, επιδιώκει να κάνει τη μεγαλύτερη παρά ποτέ αγορά μειοψηφίας στις ΗΠΑ, για να τονώσει τα κέρδη και να επιταχύνει τις στρατηγικές αποφάσεις. Οι μετοχές της Lafarge North America έχουν διαπραγματευθεί πάνω από τα 75 δολ. η μία από την δημόσια εγγραφή που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου.

Οι μετοχές της Lafarge υποχώρησαν 60 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 95,75 ευρώ η μία στις 9:07 π.μ. στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής, έχουν σημειώσει άνοδο φέτος 26%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 16,8 δισ. ευρώ (20,4 δισ. δολ.).

Οι μετοχές της Lafarge North America, έχουν σημειώσει άνοδο 53% και χθες έκλεισαν στα 84,36 δολ. η μία. Η τελευταία προσφορά, είναι 28% υψηλότερα από το κλείσιμο των μετοχών της στις 3 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημέρα πριν την ανακοίνωση της Lafarge ότι θα κάνει προσφορά.

Η γαλλική εταιρεία μπήκε στην αγορά της Βορείου Αμερικής το 1956, με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου κοντά στο Βανκούβερ και αγόρασε την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου του Καναδά, το 1970. Επεκτάθηκε στις ΗΠΑ το 1973 και το 1982 εξαγόρασε την General Portland Inc., τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στις ΗΠΑ. Αυτές οι δραστηριότητες συγχωνεύθηκαν και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE) από το 1983.