Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 17:12

Εικονικός πάροχος κινητής λίγο πριν από την πώλησή της η Forthnet

Το πλαίσιο για τη δραστηριοποίηση της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικού παρόχου (Mobile Virtual Network Operator - MVNO) επιβάλλει με απόφασή της η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στις Cosmote και Vodafone, ορίζοντας τους βασικούς όρους μιας εμπορικής συμφωνίας.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Το πλαίσιο για τη δραστηριοποίηση της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικού παρόχου (Mobile Virtual Network Operator - MVNO) επιβάλλει με απόφασή της η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στις Cosmote και Vodafone, ορίζοντας τους βασικούς όρους μιας εμπορικής συμφωνίας.

Θεωρητικά η εν λόγω απόφαση ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους φορείς που πιθανόν επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά της κινητής ως εικονικοί πάροχοι, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει σημαντικά τα δεδομένα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό προηγουμένως θα «δοκιμαστεί» η άποψη των υφιστάμενων παρόχων ότι δεν υπάρχει ικανό περιθώριο για να λειτουργήσουν MVNOs, γιατί οι τιμές είναι ήδη χαμηλές, εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των τριών εταιρειών.

Μέχρι στιγμής εκ του αποτελέσματος αυτό δεν έχει καταρριφθεί, με τον αντίλογο να είναι πως ευθύνονται οι τιμές χονδρικής που προτείνονται από τους παρόχους κινητής.

Η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε ως MVNO στην Ελλάδα ήταν η Cyta, έπειτα από εμπορική συμφωνία με τη Vodafone. Όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια η Cyta εξαγοράστηκε από τη Vodafone.

Χαμηλές οι τιμές

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στο τελευταίο συνέδριο Infocom ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής, σχολιάζοντας τότε τις πρώτες πληροφορίες αναφορικά με την εν λόγω απόφαση - παρέμβαση της ΕΕΤΤ. «Έχω καλωσορίσει πολλούς που επιθυμούν να γίνουν εικονικοί πάροχοι, μόνο που έρχονται, κάνουν ανάλυση της αγοράς και βλέπουν ότι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμο μοντέλο και αποχωρούν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το παράδειγμα της Cyta είναι χαρακτηριστικό. Η είσοδός της στην κινητή ως εικονικός πάροχος δεν συνέβαλε στη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου».

Η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι απόρροια προσφυγής της Forthnet, η οποία κατά τις συζητήσεις με τις Cosmote, Vodafone επί αρκετό χρονικό διάστημα δεν ικανοποιήθηκε από τους όρους που έθεταν. Ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει και με τη Wind, τις οποίες τερμάτισε η ίδια η Forthnet, μη δίνοντας συνέχεια όπως πράττει με τις δύο άλλες εταιρείες. Οι Cosmote, Vodafone, όπως και η Forthnet έλαβαν το τελικό κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ την περασμένη Παρασκευή και πλέον αναμένεται η αντίδρασή τους.

Μελετούν την απόφαση

Από την πλευρά της Cosmote αρμόδια στελέχη σημειώνουν πως μελετούν την απόφαση και είναι νωρίς για να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Το ίδιο αναφέρουν και από τη Vodafone, προσθέτοντας πως τα μέτρα που επιβάλλει η Επιτροπή δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα της υπόθεσης, ούτε από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το θέμα να φθάσει στην τακτική Δικαιοσύνη. 

Μέχρι όμως να καταλήξει οποιαδήποτε νομική ενέργεια και εφόσον η Forthnet κινηθεί να ζητήσει την ενεργοποίηση της απόφασης της ΕΕΤΤ, οι δύο εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη διαδικασία κατάρτισης σύμβασης για τη διάθεση του δικτύου τους.

Η Forthnet δύναται να απευθυνθεί και στις δύο και να καταλήξει στη συνέχεια να ζητήσει εμπορική συμφωνία με μία εξ αυτών. Μάλιστα, η απόφαση της Επιτροπής, εκτός από τα διάφορα τέλη, ορίζει ρητά ότι από τη στιγμή που γίνεται το αίτημα για τη χρήση του δικτύου, εντός ενός μηνός πρέπει να συναφθεί συμφωνία και να κοινοποιηθεί στην ΕΕΤΤ.

Στους ήδη συνδρομητές

Αναφορικά με το κατά πόσον η Forthnet έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την επένδυση, σε μια συγκυρία όπου εκκρεμεί η διαδικασία πώλησής της και αναζητεί ρευστότητα, στελέχη της λέγουν πως αρχικός στόχος είναι να παρέχουν την υπηρεσία της κινητής στους ήδη συνδρομητές της. Προσθέτουν πως έχει τις υποδομές της διασύνδεσης και τιμολόγησης και η όποια επένδυση «είναι στο μέτρο του εφικτού». 

Εκτιμάται ότι η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να είναι και η αφορμή να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών που πρόσφατα αύξησαν το ποσοστό τους στη Forthnet στο 36%, και των Vodafone - Wind που έχουν καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της. 

Όπως σχολιάζεται σχετικά από στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, είναι σαν να υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα. Από τη μια η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και πωλείται εδώ και τουλάχιστον 14 μήνες. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός με μοναδικό υποψήφιο κοινοπραξία των δύο ανταγωνιστών της ο οποίος δεν καταλήγει (με άλλα λόγια δεν υπάρχει κανείς άλλος ενδιαφερόμενος να επενδύσει σε αυτήν για να μείνει ως έχει). Την ίδια στιγμή η διοίκησή της προωθεί την επέκτασή της σε νέες υπηρεσίες, επιδιώκοντας μια εμπορική συμφωνία με χαρακτηριστικά που δεν θα έδιναν αυτοβούλως οι αντισυμβαλλόμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και οι υποψήφιοι να την εξαγοράσουν.