Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 19:12

Πιλοτική καλλιέργεια βιολογικών καπνών ποικιλίας μπασμά

Στην πιλοτική καλλιέργεια βιολογικών καπνών ποικιλίας μπασμά στη χώρα μας προχωρά η Philip Morris σε συνεργασία με τη ΣΕΚΕ Α.Ε.

Μετά από σχετική σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό, αποφασίστηκε ότι η ΣΕΚΕ θα αναλάβει για λογαριασμό της Philip Morris την παρακολούθηση του προγράμματος στη χώρα μας, την αγορά των καπνών από τους καπνοπαραγωγούς μέσω του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς επίσης και για την επεξεργασία των καπνών πριν από την εξαγωγή τους.

Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του AGROCERT, ο οποίος θα καθοδηγήσει τους αγρότες, έτσι ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και να ενισχυθούν οικονομικά. Το πρόγραμμα πιλοτικής καλλιέργειας βιολογικών καπνών αναπτύσσεται, ήδη, από την πολυεθνική εταιρία σε έξι χώρες παγκοσμίως, ενώ η χώρα μας είναι η μόνη στην Ε.Ε. για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κοντός επισήμανε για την συμφωνία που επετεύχθη: «Εφόσον η προσπάθεια αυτή καρποφορήσει, θα δώσει μια νέα προοπτική και διέξοδος για τον ελληνικό καπνό, θα αυξηθεί κατακόρυφα η εμπορική αξία του προϊόντος και θα υπάρξει αποτελεσματική προστασία της υγείας των καπνοπαραγωγών, αλλά και του περιβάλλοντος».