Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 20:48

Ε.Ε. - Τι προβλέπει η πρόταση Οδηγίας περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ε.Ε. (λεγόμενη οδηγία Μπολκενστάιν) παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο.

Η Επιτροπή, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνει να αποκλειστούν από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας οι τομείς των υπηρεσιών που διέπονται ήδη από νομοθεσία, όπως π.χ. οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και οι λιμενικές υπηρεσίες.

Αποκλείονται επίσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, φροντίδας παιδιών και στήριξης οικογενειών και προσώπων που χρήζουν βοήθειας, οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι οπτικο-ακουστικές υπηρεσίες και τα τυχερά παιχνίδια. Ακόμη, οι δραστηριότητες οι σχετικές με την άσκηση δημόσιας αρχής, όπως π.χ. οι συμβολαιογράφοι και οι φορολογικές υπηρεσίες.

Η Επιτροπή, στην πρότασή της, δεν κάνει καμία αναφορά ούτε στο θέμα της απόσπασης των εργαζομένων, ούτε και στο εργατικό δίκαιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται (π.χ. ωράριο εργασίας, ελάχιστο ημερομίσθιο, άδειες των εργαζομένων, δικαίωμα απεργίας, κτλ.).

Ωστόσο, η Επιτροπή επαναφέρει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας τις νομικές υπηρεσίες, που είχε αποκλείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο Φεβρουάριο.