Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 13:09

Thales: Αγοράζει το δορυφορικό σκέλος της Alcatel

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά του δορυφορικού τμήματος της Alcatel SA, αντί του ποσού του 1,74 δισ. ευρώ (2,14 δισ. δολ.) σε μετοχές και μετρητά, επιταχύνοντας τον ρυθμό της συνένωσης του τομέα άμυνας της Γαλλίας, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών για τον στρατό στην Ευρώπη, Thales SA.

Η κίνηση, που αφαιρεί τον ευαίσθητο τομέα των δορυφορικών δραστηριοτήτων από την συνένωση της Alcatel με την Lucent Technologies των ΗΠΑ, θα αυξήσει το μερίδιο της Thales στο 21,6% από το 9,5%. H Alcatel, θα λάβει 26,67 εκατ. μετοχές της Thales και 673 εκατ. ευρώ σε μετρητά, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών, που εδρεύουν στο Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Thales με μερίδιο 27,1%, προωθεί την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να δημιουργήσει εταιρείες που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τους γίγαντες άμυνας των ΗΠΑ, όπως την Lockheed Martin Corp., την Boeing Co. και τη Northrop Grumman Corp. Πέρυσι η Thales συμφώνησε να αγοράσει το 25% της γαλλικής κρατικής εταιρείας DCN, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας πολεμικών πλοίων της Ευρώπης.

Οι μετοχές της Alcatel σημείωσαν άνοδο 4 σεντς, φθάνοντας στα 13,11 ευρώ η μία. Οι μετοχές της Thales υποχώρησαν 1,25 ευρώ, ποσοστό 3,35% φθάνοντας στα 36.05 ευρώ η μία στις 10:50 π.μ. στο Παρίσι.