Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 10:39

Παράθυρο από την ΕΚΤ για μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ανοικτή φαίνεται να είναι η πόρτα από την ΕΚΤ για λήψη ενισχυτικών μέτρων για την οικονομία της Ευρωζώνης, που παλεύει να κρατηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς στις σχετικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής έρχεται να προστεθεί και ο οίκος Fitch, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την έντυπη έκδοση
Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά
 
Ανοικτή φαίνεται να είναι η πόρτα από την ΕΚΤ για λήψη ενισχυτικών μέτρων για την οικονομία της Ευρωζώνης, που παλεύει να κρατηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς στις σχετικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής έρχεται να προστεθεί και ο οίκος Fitch, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια ώρα η αγορά χρήματος στέλνει σήμα πως θα πρέπει να θεωρείται πιθανή ακόμη και η... μείωση επιτοκίων. Μάλιστα μερίδα των επενδυτών ετοιμάζεται, όπως φαίνεται, να ποντάρει σε... μείωση των επιτοκίων του ευρώ, την ώρα που το βασικό για τις χορηγήσεις δανείων είναι στο μηδέν και το καταθετικό σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%. Η πιθανότητα επιβράδυνσης χτυπά καμπανάκι και στην αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η οποία ίσως να αναγκαστεί να διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις.
 
Ο οίκος Fitch θεωρεί πιθανή την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 1% φέτος και εκτιμά ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πληθωριστικών προσδοκιών θα ωθήσουν την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης του προγράμματος αγορών ενεργητικού. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, γεγονός που έχει εκπλήξει αρνητικά τόσο τις αγορές όσο και τον οίκο αξιολόγησης. Ο Μπράιν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, αποδίδει την επιβράδυνση πρωτίστως στην επιδείνωση του εξωγενούς περιβάλλοντος καθώς το εμπόριο έχει επηρεαστεί αρνητικά.
 
Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα έχει παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, με το μεγαλύτερο εμπορικό άνοιγμα και τη μεγαλύτερη έκθεση της Γερμανίας στην Κίνα να καθιστούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιο ευάλωτη στον κινεζικό οικονομικό κύκλο και στη ζήτηση για εισαγωγές. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η επιδείνωση της μεταποίησης από πέρυσι το καλοκαίρι έχει γίνει πιο αισθητή σε χώρες με ισχυρό κλάδο αυτοκινήτου, ο οποίος επηρεάστηκε από την πρώτη πτώση, από το 2009, στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων, αλλά και την πρώτη πτώση, εδώ και αρκετές δεκαετίες, στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα.
 
Η επιδείνωση αυτή είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τον οίκο, να ωθήσει σύντομα την ΕΚΤ σε νέα μέτρα νομισματικής στήριξης, ενώ ήδη αναμένεται να καθυστερήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Η Fitch αναμένει επίσης ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ετήσιο ή διετές πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (ΤLTRO) τον Μάρτιο.
 
TLTRO βλέπει ο Κερέ
 
Για νέο TLTRO έκανε λόγο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΚΤ συζητά την ιδέα νέας μακροχρόνιας φθηνής χρηματοδότησης σε τράπεζες, οι οποίες σε ορισμένες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειμμα κεφαλαίου το επόμενο έτος, όταν θα χρειαστεί να αποπληρωθούν προηγούμενα δάνεια. Ειδικά σε Ιταλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πιο πρόσφατο TLTRO της ΕΚΤ φθάνει στο τέλος του το 2020. Ωστόσο, ο Κερέ διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα βοηθούσε μόνο τις τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό.
 
Κίνδυνος ύφεσης φρενάρει τη Fed
 
Στις ΗΠΑ υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, ένα σενάριο που θα απέτρεπε τη Fed να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters. Λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο κύκλος αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πιθανόν να διακοπεί πριν από τον Ιούλιο. Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,4%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου που έκαναν λόγο για 2,5% - πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό από πέρυσι τον Απρίλιο. Τώρα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μία μόνο αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος.