Σε υποβάθμιση της πρόβλεψή τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης προχώρησε οίκος Fitch , προειδοποιώντας πως αυτό ενδεχομένως να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταφύγει εκ νέου στην ποσοτική χαλάρωση, στην οποία είπε αντίο μόλις τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα η αγορά χρήματος στέλνει σήμα πως θα πρέπει να θεωρείται πιθανή ακόμη και η... μείωση επιτοκίων.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Σε υποβάθμιση της πρόβλεψή τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης προχώρησε οίκος Fitch , προειδοποιώντας πως αυτό ενδεχομένως να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταφύγει εκ νέου στην ποσοτική χαλάρωση, στην οποία είπε αντίο μόλις τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα η αγορά χρήματος στέλνει σήμα πως θα πρέπει να θεωρείται πιθανή ακόμη και η... μείωση επιτοκίων.
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% για το 2019 και επισημαίνει πως η αισθητή επιβράδυνση της νομισματικής ένωσης έχει εν πολλοίς να κάνει με την επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών και την μεγάλη έκθεση της ισχυρότερης οικονομίας της στην Κίνα. Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και η πτώση του πληθωρισμού θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, προειδοποιεί.
«Περιμέναμε ήδη από την ΕΚΤ να καθυστερήσει την ομαλοποίηση της πολιτικής, τόσο σε επίπεδο επιτοκίων όσο και σε περιορισμό του ισολογισμού της. Ωστόσο τώρα πιστεύουμε πως θα εξετάσει σοβαρά να αρχίσει και πάλι σχετικά σύντομα ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμά του. Παράλληλα αναμένει έναρξη των δημοπρασιών φθηνών δανείων τον Μάρτιο- κάτι για το οποίο έδωσε σήμα και ο Μπενουά Κερέ σήμερα.
«Η τεράστια έκθεση της Γερμανίας στην Κίνα την αφήνει ευάλωτη στον κινεζικό οικονομικό κύκλο και τη ζήτηση για εισαγωγές» προσθέτει, εξηγώντας ότι για αυτό η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεταξύ εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Αναγνωρίζει πάντως ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας στο μπλοκ είναι καλή όπως και εκείνη των πιστωτικών συνθηκών. Εξαίρεση σε αυτό το μέτωπο η Ιταλία, όπου οι πιστωτικές συνθήκες είναι πιο «σφιχτές». Ωστόσο τονίζει πως στην Ιταλία, όπως επίσης σε Ισπανία και Γερμανία το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους έχει βελτιωθεί αισθητά από το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε αφήσει ανοχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος QE- τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός του 2019.
Προς μείωση επιτοκίων; Η αγορά χρήματος δεν το αποκλείει
Η απότομη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης έχει απομακρύνει για τα καλά την προοπτική αύξησης των επιτοκίων. Μάλιστα μερίδα των επενδυτών ετοιμάζεται όπως φαίνεται να ποντάρει σε... μείωση των επιτοκίων του ευρώ, την ώρα που το βασικό για τις χορηγήσεις δανείων είναι στο μηδέν και το καταθετικό σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%.
Το χάσμα ανάμεσα στα swap επιτοκιών διετούς και τριετούς διάρκειας έχει περιοριστεί το τελευταίο τρίμηνο κοντά στις 8 μονάδες και είναι το μικρότερο από τις αρχές του 2017. Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του τo Reuters, τα swap επιτοκίων τριετούς διάρκειας τείνουν να είναι υψηλότερα από τα διετή αντανακλώντας προσδοκίες για υψηλότερο κόστος δανεισμού στο μέλλον. Όταν το χάσμα εξανεμίζεται ή έχουμε ανατροπή, με το διετές υψηλότερα από το τριετές, έχουμε μία μάλλον ανησυχητική ένδειξη.
Η τελευταία φορά, που ήρθαμε κοντά στην ανατροπή ήταν τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε είχαμε αναταράξεις στις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες σε θέση μάχης για να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό.
Πλήρη ανατροπή είχαμε το 2008 όταν σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια πιστωτική ασφυξία και την διολίσθηση των οικονομιών σε ύφεση, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε δραστική μείωση των επιτοκίων.
«Η εξέλιξη της καμπύλης των swap αποκαλύπτει ότι η αγορά σπρώχνει την προοπτική ομαλοποίησης της πολιτικής από την ΕΚΤ ολοένα και βαθύτερα στο μέλλον» σχολιάζει στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μακγκουάιρ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank στο Λονδίνο. «Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη έχουν σαφώς αυξηθεί και υπάρχουν λόγοι τόσο ευρωπαϊκοί όσο και παγκόσμιοι για αυτό» πρόσθεσε.
Τέτοιου είδους μηνύματα στις αγορές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές. Όταν πέρυσι η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε σε επιπεδα υψηλότερα του τριετούς, υπήρξε έντονη ανησυχία ακόμη και για ύφεση. Η Fed έστειλε έτσι σήμα ότι θα κάνει μία παύση από τις αυξήσεις επιτοκίων.
Στην Ευρωζώνη οι επενδυτές εκτιμούν τώρα πως η αύξηση επιτοκίων δεν θα έρθει πριν από τα μέσα του 2020. Αυτό εφόσον βέβαια δεν επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόσφατα σε μελέτη του ΔΝΤ εξέταζε το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να καταφύγουν σε αρνητικά επιτόκια προκειμένου να αποτρέψουν μία νέα κρίση. Τόνιζε ωστόσο πως αυτό θα ήταν ουσιαστικά εφικτό και αποτελεσματικό μόνο σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά.
naftemporiki.gr