Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 18:49

Ε.Ε. - Συμφωνία για 864,2 δισ. ευρώ στην επταετία

Υστερα από μία μαραθώνια συνάντηση ανάμεσα στην Αυστριακή προεδρία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) επετεύχθη συμφωνία, βάσει της οποίας προστίθενται 4 δισ. ευρώ σε αυτά που θα εισπράξουν οι χώρες-μέλη για τα προγράμματα που το ΕΚ θεωρούσε προτεραιότητες, όπως τη διά βίου εκπαίδευση, τη διασυνοριακή συνεργασία, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, την Ερευνα και Τεχνολογία και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Το συνολικό ποσό του επταετούς προϋπολογισμού 2007-2013 θα είναι 864,2 δισ. ευρώ, εφόσον το ΕΚ τον εγκρίνει στη Σύνοδο του Μαϊου και το Συμβούλιο δώσει και αυτό την τελική του έγκριση.

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της επόμενης επταετίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Χ. Μπορέλ.

Ως «άνοιξη ύστερα από χειμέρια νάρκη» χαρακτήρισε την περίοδο που ξεκινάει από σήμερα, σε σχέση με τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Β. Σούσελ.

Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές, χριστιανοδημοκράτης Reimer Boge δήλωσε: «Υστερα από οκτώ μήνες προσπάθειας και εργασίας ελπίζαμε γιά κάτι καλύτερο. Λείπουν ακόμα πολλά πράγματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Τελικά όμως πετύχαμε μία συμφωνία καί όλοι έφθασαν στα όρια του φυσικώς αποδεκτού».