Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:13

Πώς η Ευρώπη έγινε ο πιο αδύναμος κρίκος

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη, με το οικονομικό κλίμα σε βαρομετρικό χαμηλό και τα σχέδια επιχειρήσεων και καταναλωτών να παγώνουν. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν «ακραία φαινόμενα», που θα καταστήσουν την ήπειρο τον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας. Πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως οι Goldman Sachs και Citigroup έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την νομισματική ένωση, ενώ η Capital Economics φοβάται ακόμη και ύφεση. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην ήπειρο τροφοδοτείται από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις ανατροφοδοτεί, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη, με το οικονομικό κλίμα σε βαρομετρικό χαμηλό και τα σχέδια επιχειρήσεων και καταναλωτών να παγώνουν. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν «ακραία φαινόμενα», που θα καταστήσουν την ήπειρο τον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις για τη ζημιά από τον εμπορικό πόλεμο στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι η Ευρώπη, που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, σχολιάζει το Bloomberg, επικαλούμενο προβλέψεις που θέλουν την νομισματική ζώνη των 19 χωρών του ευρώ να αναπτύσσονται φέτος με ρυθμούς μετά βίας υψηλότερους από το 1%.

Δεν είναι βεβαίως μόνο το Bloomberg, που ανησυχεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα υποβάθμισε δραστικά τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, βλέποντας τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία υπό ισχυρή πίεση, αλλά και το ρίσκο του Brexit να χτυπάει κόκκινο.

Σε σημείωματά τους προς τους επενδυτές Goldman Sachs, Citigroup και Capital Economics προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην ήπειρο, η οποία από τη μία τροφοδοτείται από τις πολιτικές εξελίξεις και από την άλλη τις ανατροφοδοτεί. Οι φόβοι για νέα οικονομική κρίση φαίνεται να ενισχύουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, την Ισπανία ή ακόμη και τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών του Μαΐου- στην οποιά λαϊκιστικές, ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις θέλουν να δουν την ισχυρότερη φωνή τους να μετατρέπεται σε έδρες- αναγκάζει τις κυβερνήσεις σε στροφή πολιτικής. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι Financial Times πρόσφατα, η Ευρωζώνη μετά από καιρό λέει αντίο στη λιτότητα, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να σχεδιάζουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Οι επενδυτές αναγκάζονται και εκείνοι σε αλλαγή στρατηγικής. Επιστρέφουν με ορμή στην ασφάλεια των ομολόγων και είναι πιο επιφυλακτικοί έναντι των μετοχών. Δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικα όμολογα Γερμανίας και άλλων χωρών, για πρώτη φορά από το 2016. Το ευρώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης και το σενάριο της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
 
Και μόνο οι συνθήκες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που από κοινού καλύπτουν περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, είναι αρκετές για να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στην πρώτη το made in Germany δέχεται ισχυρό πλήγμα, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις παραγγελίες σε τροχιά συρρίκνωσης. Είναι ένα σαφές καμπανάκι ότι η επίμονη, μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές και το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Στη Γαλλία το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ρίχνει βαριά τη σκιά του στο οικονομικό κλίμα.
 
Όλο αυτό το σκηνικό του φόβου για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και την είσοδο σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι πιέσεις στην τσέπη θα ενισχύουν τα άκρα και η στροφή τα άκρα θα εντείνει την πίεση στην οικονομία, συνοδεύεται και από την στροφή στον προστατευτισμό.  Το εάν αυτός θα βοηθήσει ή τελικά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, μένει να φανεί.
 
naftemporiki.gr