Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ από τα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών οι ασιατικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού τη στιγμή που η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Οι μετοχές της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν απώλειες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 135,24 μονάδες στις 11:55 π.μ. στο Τόκυο. Χθες, έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1990. Ο κλάδος των εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της Woodside Petroleum Ltd., κινήθηκε ανοδικά μετά την αναρρίχηση του αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,3% φθάνοντας στις 17.440,22 μονάδες, όπως και ο Topix, επίσης σε ποσοστό 0,3%. Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι γενικοί δείκτες στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε απώλειες 0,2%, τις πρώτες αυτήν την εβδομάδα. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια 15 φορές από τον Ιούνιο του 2004 για να ελέγξει τον πληθωρισμό στη χώρα, τη μεγαλύτερη αγορά των ασιατικών αγαθών.