Οι επενδυτές που ειδικεύονται στην εξαγορά προβληματικού χρέους σε discount συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ακούσουν, εάν μείνει κάποια αξία στα συντρίμμια, που άφησε πίσω της μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις, που μπορεί να θυμηθεί κανείς, μεταδίδει το Bloomberg. Το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο υπενθυμίζει πως παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει μπει στο τρίτο έτος ανάπτυξης, οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση, αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να στερούνται αναγκαία κεφάλαια. Όλα αυτά στέκονται εμπόδιο στην βιώσιμη ανάκαμψη.
Οι επενδυτές που ειδικεύονται στην εξαγορά προβληματικού χρέους σε discount συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ακούσουν, εάν μείνει κάποια αξία στα συντρίμμια, που άφησε πίσω της μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις, που μπορεί να θυμηθεί κανείς, μεταδίδει το Bloomberg.
Όσοι παρευρεθούν στο σημερινό ετήσιο συνέδριο για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια μπορούν να περιμένουν θερμή υποδοχή, σχολιάζει, εξηγώντας πως έχουν κεντρικό ρόλο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αναθερμάνει την οικονομία.
Στο ρεπορτάζ του υπό τον τίτλο «Το βουνό των κόκκινων δανείων βάζει φρένο στην ανάκαμψη της Ελλάδας», το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο υπενθυμίζει πως παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει μπει στο τρίτο έτος ανάπτυξης, εξακολουθεί να δοκιμάζεται από πιστωτική συρρίκνωση. Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση, καθώς οι τράπεζες βαρύνονται με υψηλές μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να στερούνται αναγκαία κεφάλαια, τονίζει.
«Μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία και ισχυρή επιχειρηματική θέση, με έσοδα 30 εκατ. ευρώ ή μικρότερα, είναι σε μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση» αναφέρει στο Bloomberg o Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners SA και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην χρματοδότηση είναι η κληρονομιά της κρίσης χρέους, η οποία οδήγησε πολλαπλά προγράμματα διάσωσης, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. 88,6 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, με το ποσό να αντιστοιχεί στο ήμισυ περίπου του ΑΕΠ της χώρας, θυμίζει.
Σύμφωνα με στοιχεία της Evercor οι ελληνικές τράπεζε πούλησαν μέσα στο 2018 μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ σε επενδυτές. Ωστόσο η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει να επιταχύνει τις πωλήσεις NPLs.
To Βloomberg υπενθυμίζει ότι η μία πρόταση ακολουθεί το ιταλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα κόκκινα δάνεια θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο στη συνέχεια θα τα πουλήσει στους επενδυτές. Περιλαμβάνει πιθανές κρατικές εγγυήσεις. Η ΤτΕ έχει επίσης επεξεργαστεί ένα δικό της σχέδιο. Για την επιτυχία τους χρειάζεται καταρχήν η έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το εάν μπορούν να πειστούν οι επενδυτές να στηρίξουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια, σημειώνει o συντάκτης.
«Η μείωση των κόκκινων δάνειων καταλήγει σε δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η μία λειτουργική αγορά και το δεύτερο ένα ευνοϊκό μακροικονομικό περιβάλλον» σχολιάζει από την πλευρά του ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer στην Attica Bank.
naftemporiki.gr