Αλλο ένα σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά από τη Helexpo AE, πρόκειται σύντομα να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους φορείς της πόλης, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, από το βήμα διεθνούς συμποσίου.
Χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γνωστοποίησε στο ίδιο συμπόσιο ότι η κεντρική δημοτική αρχή έχει ήδη έτοιμο το δικό της στρατηγικό σχέδιο για την πόλη, διεκδικώντας μάλιστα το 5% των φόρων των Θεσσαλονικέων για να το υλοποιήσει.
Πριν από μήνες και η ΔΕΘ ΑΕ είχε ανακοινώσει το σχέδιο για την ανάπλαση των 184 στρεμμάτων του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, πυροδοτώντας αντιδράσεις, γιατί το σχέδιο δεν κοινοποιήθηκε νωρίτερα στους φορείς της πόλης.
«Ούτε ένα μαγαζί» στο εκθεσιακό κέντρο
Η μελέτη της Helexpo προβλέπει τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου 50.000 τ.μ, με υπαίθριους χώρους ίσης έκτασης και τη διαμόρφωση πάρκινγκ 4.000 θέσεων.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί -κατά τον κ.Θωμόπουλο- με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, ενώ το εκθεσιακό κέντρο δεν θα φιλοξενεί εμπορικές χρήσεις. «Δεν θα γίνει ούτε ένα μαγαζί», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η Helexpo συζητά πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο ανάληψης της διαχείρισης ενός ή δύο εκθεσιακών κέντρων στην Αθήνα. Μάλιστα, για το ένα από αυτά, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από μέρα σε μέρα», πρόσθεσε ο κ. Θωμόπουλος.
«Εκθεσιούπολη» με μερίδιο 11% στην ελληνική αγορά
Στο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, που παρουσίασε πριν από λίγους μήνες η ΔΕΘ ΑΕ, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Κασιμάτης.
Οπως είπε ο κ. Κασιμάτης, στόχος είναι να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη σύγχρονο και λειτουργικό εκθεσιακό κέντρο, χωρίς το Δημόσιο να χρειαστεί να επενδύσει επιπλέον χρήματα (αφού το όλο εγχείρημα προτείνεται να χρηματοδοτηθεί μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και χωρίς να διακοπεί η εκθεσιακή λειτουργία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός της Θεσσαλονίκης ως «εκθεσιούπολης» εδράζεται προφανώς στο γεγονός ότι σε αυτή λειτουργούν η ΔΕΘ και η Helexpo, γιατί αλλιώς οι αριθμοί καταδεικνύουν διαφορετική εικόνα: «η Θεσσαλονίκη έχει μερίδιο μόνο 11% στην αγορά, έναντι 65% των Αθηνών».
Ο κ. Κασιμάτης εξέφρασε, τέλος, την προσωπική πεποίθηση ότι τυχόν απομάκρυνση της ΔΕΘ από τη σημερινή της θέση και μετεγκατάστασή της στο ανατολικό ή το δυτικό τμήμα της πόλης θα ήταν ενδεχομένως επικίνδυνη, γιατί θα ερήμωνε το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ