Σε τρεις ταχύτητες κινούνται τα εμπορικά ακίνητα στις περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης, καθώς σε άλλες εμπορικές πιάτσες παρατηρείται συνωστισμός με μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά, άλλες δείχνουν να επανακάμπτουν από τη μακρά και βαθιά κρίση της κτηματαγοράς και άλλες παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένες σε αυτήν, έχοντας χάσει για τα καλά την παλιά αίγλη τους.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Σε τρεις ταχύτητες κινούνται τα εμπορικά ακίνητα στις περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης, καθώς σε άλλες εμπορικές πιάτσες παρατηρείται συνωστισμός με μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά, άλλες δείχνουν να επανακάμπτουν από τη μακρά και βαθιά κρίση της κτηματαγοράς και άλλες παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένες σε αυτήν, έχοντας χάσει για τα καλά την παλιά αίγλη τους.
Όπως αναφέρει στη «Ν» ο broker της RE/MAX NewDeal Αλέξανδρος Τσιρίδης, οι αγορές εκτός του παραδοσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης που κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία είναι η Λαμπράκη στην Τούμπα, ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς, η Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Εύοσμο και το «τρίγωνο» της Πολίχνης για εστίαση και καφέ. Πρόκειται για τοπικές αγορές που πέρασαν με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες την κρίση και προσελκύουν εδώ και καιρό σταθερά αυξημένο ενδιαφέρον.
Η «μικρή Τσιμισκή»
Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της οδού Λαμπράκη στην Τούμπα, την οποία πολλοί μεσίτες της πόλης τη χαρακτηρίζουν «μικρή Τσιμισκή», καθώς σπάνια κανείς μπορεί να βρει κατάστημα ξενοίκιαστο, αλλά και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μισθώνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στον οδό Λαμπράκη υπάρχουν καταστήματα εστίασης, fast food, ένδυσης - υπόδησης, Κοινής Ωφέλειας, ακόμα και σούπερ μάρκετ, δίνοντας την εικόνα μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής αγοράς που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με την έρευνα του μεσιτικού δικτύου της RE/MAX NewDeal, με 27 συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές των ενοικίων στη Λαμπράκη για το όποιο κατάστημα τύχει να μείνει αδιάθετο κυμαίνονται από 20 έως 28 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητική τάση.
Στην Καλαμαριά
Μεγάλη δυναμική παρουσιάζει και η αγορά εμπορικών ακινήτων της Καλαμαριάς, κυρίως ο πεζόδρομος (Κομνηνών), όπου κυριαρχούν εστίαση - καφέ, με ελάχιστους χώρους να μένουν κενοί προς διάθεση, αλλά και η Πασσαλίδη με περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονται, επίσης στην Καλαμαριά, τόσο η Αδριανουπόλεως, που διαθέτει μεγάλα καταστήματα και γραφειακούς χώρους, όσο και η Εθνικής Αντιστάσεως, οδοί που βίωσαν την κρίση και είχαν αρκετά κενά καταστήματα, αλλά μετά την πτώση των τιμών των μισθωμάτων -έως και 40%- βρίσκονται, ειδικά η πρώτη, σε συνεχή ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX NewDeal, οι τιμές στην Κομνηνών και τη Μεταμορφώσεως κινούνται μεταξύ 18 και 24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην Πασσαλίδη ξεκινούν από 12 και φθάνουν τα 17 ευρώ, στην Αδριανουπόλεως είναι μεταξύ 9-14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στην Εθνικής Αντιστάσεως κυμαίνονται μεταξύ 8-14 ευρώ. Όπως μάλιστα σημειώνει ο κ. Τσιρίδης, η Μεταμορφώσεως έχει πληγεί από τα έργα του μετρό, αλλά μόλις αυτά τελειώσουν θα σημειώσει ραγδαία άνοδο, όπως και το κομμάτι επί της Εθνικής Αντιστάσεως που είναι κοντά στη στάση του Μετρό Καλαμαριάς.
Ο δυτικός τομέας
Σημαντικές αντιστάσεις στην κρίση έδειξε και η αγορά του Ευόσμου, η οποία πλέον αποτελεί πλέον το σημαντικότερο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο στον δυτικό τομέα της πόλης, προσελκύοντας τόσο εταιρείες ένδυσης - υπόδησης όσο και καταστήματα εστίασης και καφέ, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές των μισθωμάτων. Οι πιο υψηλές τιμές εντοπίζονται στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την 28ης Οκτωβρίου μέχρι την Τζαβέλα, που είναι και το πιο «hot» κομμάτι των δυτικών συνοικιών, όπου οι μισθώσεις για εμπορικά ακίνητα κυμαίνονται μεταξύ 18-27 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως και στη διασταύρωση της Καραολή Δημητρίου με την Αριστοτέλους που κινούνται μεταξύ 18-25 ευρώ/τ.μ. (στο υπόλοιπο τμήμα της Καραολή Δημητρίου είναι σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 5-12 ευρώ/τ.μ.). Κατά τα λοιπά σε ό,τι αφορά τις δυτικές συνοικίες, στο «τρίγωνο» της Πολίχνης, που όπως σημειώνει ο κ. Τσιρίδης είναι μακράν η πιο περιζήτητη πιάτσα των δυτικών συνοικιών για καφέ και εστιατόρια, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 12-18 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στον Επτάλοφο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταξύ 12-15 ευρώ/τ.μ., στη Βενιζέλου μεταξύ 12-15 ευρώ/τ.μ. αλλά μόνο, στη Νεάπολη, στις οδούς Τσαλδάρη και Παπανδρέου μεταξύ 5-10 ευρώ και στις Συκιές από 5 έως 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η Βασιλίσσης Όλγας
Σε κατάσταση κρίσης, παρότι δίπλα στο κέντρο της πόλης, παραμένει η Βασιλίσσης Όλγας, όπου υπάρχουν αρκετά ξενοίκιαστα καταστήματα, ειδικά στο σημείο που τείνει προς το ιστορικό κέντρο. Οι τιμές μπορεί να έχουν μειωθεί μέχρι και 50% και να κινούνται πλέον μεταξύ 9 και 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα, ειδικά τα μεγάλα, παραμένουν επί μακρόν στα αζήτητα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να προστεθούν στα υπάρχοντα και επιπλέον ξενοίκιαστα λόγω κλεισίματος υποκαταστημάτων τραπεζών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων των δικτύων τους.
Η οδός Δελφών
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η οδός Δελφών, που αποτελεί τον δρόμο της Θεσσαλονίκης που ίσως έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα του εκρηκτικού μίγματος που εμπεριέχει τις εργασίες του μετρό και την οικονομική κρίση. Μια βόλτα στη Δελφών, ειδικά για κάποιον που έχει ζήσει την εποχή της ακμής, είναι μια μελαγχολική εμπειρία: δεκάδες καταστήματα κλειστά και τα υπόλοιπα των λαμαρίνων στα εργοτάξια του μετρό, που παρότι σιγά σιγά φεύγουν, να προβάλλουν ακόμα σαν τα κομμάτια ενός παζλ που έφερε λουκέτα και ανεργία στην περιοχή. Παρότι οι τιμές στα μισθώματα είναι μειωμένες έως και 70% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο (μεταξύ 8-11 ευρώ/τ.μ.), η κινητικότητα και το ενδιαφέρον είναι μηδαμινά. Ίσως, μόνο η ολοκλήρωση του μετρό θα μπορούσε να αρχίσει να δίνει ξανά εμπορική πνοή στη Δελφών, όπως ακριβώς της την πήρε...