Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 11:45

Serono: Επαψε να ψάχνει αγοραστή, επιδιώξει εξαγορές

ΤΕΛΟΣ στην έρευνα πέντε μηνών για αγοραστή έθεσε η οικογένεια των δισεκατομμυριούχων Bertarelli της Serono SA, επειδή οι προσφορές που δέχθηκε για τη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας της Ευρώπης ήταν πολύ μικρές. Απώλειες έως και 9,4% σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας.

«Η Serono θα επιδιώξει εξαγορές αντί της πώλησης. Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια μεγάλη εξαγορά ούτε σε πολλές μικρότερες εμπορικές συναλλαγές του είδους», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Stuart Grant.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Ernesto Bertarelli προσέλαβε τον Νοέμβριο την Goldman Sachs Group Inc., αφού η Serono εγκατέλειψε την έρευνα για τρία πειραματικά σκευάσματα, σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού για τα καλύτερα φάρμακά της. Από τότε, οι υποψήφιοι μνηστήρες, συμπεριλαμβανομένης της GlaxoSmithKline Plc και της Novartis AG, αποχώρησαν, αφήνοντας τη Serono με ελάχιστες επιλογές αναζωογόνησης των κερδών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους η ρευστότητα της Serono ήταν 1,5 δισ. δολάρια. Με βάση το πρόγραμμα, η γενική συνέλευση των μετόχων της θα γίνει στις 25 Απριλίου. Η εταιρεία είπε, ότι θα ρωτήσει τους επενδυτές να δώσουν την έγκρισή τους στο διοικητικό συμβούλιο να εκδώσει έως 7,6 εκατ. νέες μετοχές για βοηθήσει στην πληρωμή των εξαγορών.

Οι μετοχές της Serono έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών τον Νοέμβριο, καθώς υπήρχε η εικασία ότι θα την αγόραζε η φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc. ή η Novartis ή η Glaxo. Συνολικά, υποχώρησαν 77,5 ελβετικά φράγκα, ποσοστό 8,4%, φθάνοντας στα 844,5 ελβετικά φράγκα η μία στις 9:06 π.μ., σήμερα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Νοεμβρίου.