Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 16:16

ΕΚΤ: Το παζλ για την διαδοχή Ντράγκι βάζει φρένο στις αποφάσεις

H αβεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ καθιστά τα μέλη του διοκητικού συμβουλίου εξαιρετικά επιφυλακτικά στο να λάβουν αποφάσεις ή ακόμη και να αλλάξουν τη φρασεολογία της κεντρικής τράπεζας. Δεν θέλουν να «δέσουν τα χέρια» του επόμενου επικεφαλής, τονίζουν. Ωστόσο η οικονομία της Ευρωζώνης ίσως δεν μπορεί να περιμένει τόσο. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέγει και πάλι την αναμονή. Διστάζει ακόμη και να αλλάξει τις κατευθύντηριες γραμμές (guidance) για τα επιτόκια, υποσχόμενη να τα διατηρήσει αμετάβλητα «τουλάχιστον έως το καλοκαίρι», την ώρα που η αγορά προεξοφλεί πως θα παραμείνουν στο μηδέν (του δανεισμού) και το -0,4%  (το καταθετικό) για ολόκληρο το έτος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχει ήδη ξεκινήσει μία κούρσα διαδοχής και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα κρατάει το τιμόνι το φθινόπωρο. 

Πηγές της κεντρικής τράπεζας εξηγούσαν στο Reuters πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι διστακτικά στο να λάβουν την όποια απόφαση- έστω και σε επίπεδο ρητορικής- καθώς δεν θέλουν να «δέσουν τα χέρια» του επόμενου επικεφαλής της ΕΚΤ. Η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει επισήμως στις 31 Οκτωβρίου και ο διάδοχός του θα γίνει γνωστός πιθανότατα μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, οι οποίες και θεωρούνται οι πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υποψήφιοι είναι πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, με πολύ διαφορετικές θέσεις και νοοτροπία και αυτό καθιστά τα πράγματα πιο περίπλοκα για τις σημερινές αποφάσεις. 

«Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΔΣ είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία της διστακτικότητάς μας» μία εκ των πηγών, που μίλησαν στο σύνολό τους υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο. «Υπό κανονικές συνθήκες αυτό δεν θα ήταν ένα ζήτημα, αλλά ο Ντράγκι είναι τόσο ισχυρή προσωπικότητα, που είναι αρκετά δύσκολο να δεσμευθούμε για μετά τη λήξη της θητείας του» συυμπλήρωσε. 

Στην κούρσα της διαδοχής φαίνεται να έχουν προβάδισμα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά, και ο Φινλανδός, Ίρκι Λιικάνεν. Δεν απιοκλείεται ωστόσο, ανάλογα με τις ισορροπίες, που θα προκύψουν από τις Ευρωεκλογές, να πιέσει το Βερολίνο και για τον δικό του υποψήφιο, τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν. Βιλερουά και Βάιντμαν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ο πρώτος στήριξε τον Ντράγκι σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις, ο δεύτερος ήταν η μόνιμη φωνή «αντιπολίτευσης». 

Ωστόσο η διστακτικότητα ίσως να μην είναι η καλύτερη τακτική σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωζώνη κατεβάζει απότομα ταχύτητα. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν παγιδευθεί σχεδόν σε στασιμότητα, η Ιταλία σε τεχνική ύφεση και η αβεβαιότητα για το Brexit και την εξέλιξη των εμπορικών πολέμων επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα παντού. 

 «Θα πρέπει να είμαστε και πραγματιστές και να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, εάν αυτό χρειαστεί» παραδέχθηκε δεύτερη πηγή. Έσπευσε όμως και αυτή να επισημάνει πως «θα πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί για τα μηνύματα, που θα στείλουμε για μετά τις 31 Οκτωβρίου, έως ότου ξέρουμε ποιος έρχεται να αναλάβει». 

naftemporiki.gr