Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 12:36

Ομόλογα: Στο 3,9% η απόδοση του 10ετούς

Στα επίπεδα του 3,9% κυμαίνεται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παραμένοντας κοντά σε χαμηλό εξαμήνου, λίγες ημέρες μετά από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, λήξεως Απριλίου 2024.

Στα επίπεδα του 3,9% κυμαίνεται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παραμένοντας κοντά σε χαμηλό εξαμήνου, λίγες ημέρες μετά από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, λήξεως Απριλίου 2024.

Τις τελευταίες ημέρες το επιτόκιο βρίσκεται πέριξ του 3,9%, μετά τη βελτίωση -στα τέλη Ιανουαρίου- του κλίματος στις αγορές συνολικά για τα ελληνικά ομόλογα, στον απόηχο της δοκιμαστικής μίνι εξόδου της Ελλάδας στις αγορές - την πρώτη μετά την λήξη των μνημονίων. Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον βοηθά επίσης στο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και περισσότερο από έξι μήνες. 

Η μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα ήρθε και ως αποτέλεσμα της «σύνθεσης» των αγοραστών των νέων ελληνικών 5ετών τίτλων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με πλήρη γνώση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ομολόγων, στην προηγούμενη έκδοση είχε παρατηρηθεί αύξηση των αποδόσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης κάτι που σε έναν βαθμό αποδόθηκε και στην υψηλή συμμετοχή των hedge funds στο συνολικό ποσό της έκδοσης. Βάσει πληροφοριών του Bloomberg, περίπου τα δύο τρίτα των ελληνικών τίτλων κατέληξαν σε fund managers, με το μερίδιο των hedge funds να ανέρχεται σε 11%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανερχόταν το πρωί στο 3,90%, καταγράφοντας πτώση μίας μονάδας βάσης. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στις 370 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου (λήξης Ιανουαρίου 2023) διολισθαίνει κατά δύο μονάδες βάσης, κοντά στο 2,84%.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,20%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς αυξάνεται επίσης κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,60%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,28%, παραμένοντας σταθερό.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,73%, παραμένοντας σήμερα αμετάβλητη μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 253 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η οικονομική ύφεση θα σημάνει και την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών. 

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας παραμένει σταθερό στο 1,25%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να παραμένει αμετάβλητη στο 1,66%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,73%, καταγράφοντας άνοδο μίας μονάδας βάσης.

naftemporiki.gr