Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 16:50

ΠΟΜΙΔΑ: Θύματα του Κτηματολογίου οι κάτοχοι αστικών ακινήτων

Επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο ζητώντας το βασικό τέλος κτηματογράφησης να προσδιοριστεί στα 30 ευρώ για τα κύρια περιουσιακά στοιχεία και 15 ευρώ στα βοηθητικά, ενώ επιμένει για την κατάργηση του αναλογικού τέλους.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι οι κατεξοχήν ωφελούμενοι από την κατάρτιση του Κτηματολογίου είναι οι κάτοχοι αγροτικών κτημάτων. Αντίθετα, όπως αναφέρει, οι κάτοχοι αστικών ακινήτων και ιδιαίτερα οριζοντίων ιδιοκτησιών δεν θα έχουν παρά ελάχιστα οφέλη, αφού οι ιδιοκτησίες τους είναι κατοχυρωμένες με συμβόλαια και ακριβή σχεδιαγράμματα.

H ΠΟΜΙΔΑ ζητά το απαλλασσόμενο ποσό από το αναλογικό τέλος να είναι αυτό που αντιστοιχεί στο προκαταβαλλόμενο τέλος. Παράλληλα, στην περίπτωση πολλών δικαιωμάτων του αυτού ιδιοκτήτη στο αυτό κτίριο, προτείνει κάθε επόμενο ομοειδές δικαίωμα μετά το πρώτο (πλήρης κυριότης, επικαρπία, συγκυριότης κλπ.), να χρεώνεται στο ήμισυ του αρχικού τέλους. Στον υπολογισμό του αναλογικού τέλους ζητά να μην λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής εμπορικότητας κλπ. παρά μόνον η τιμή ζώνης, ενώ για κάθε αγροτικό ακίνητο θεωρεί επιβεβλημένο να καταβάλλεται ένα βασικό τέλος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των τυχόν συνιδιοκτητών του.

Η κτηματογράφηση, σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, «θα γίνει ουσιαστικά δωρεάν για τους αγρότες», γιατί ακόμη και αν δηλώσουν 10, 20, ή και 30 αγροτεμάχια, θα πληρώσουν μόνον για τα δύο πρώτα, συνολικά 70 ευρώ.