Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 07:48

Κοντά στα υψηλότερα επτά μηνών το αργό

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών, διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι προμήθειες από το Ιράν, την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να διαταραχθούν από την κλιμάκωση της έντασης αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Χθες, ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, είπε ότι δεν θα σταματήσει την έρευνα της χώρας του, μετά από τα δημοσιεύματα, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Jack Straw, είπε χθες ότι εάν δεν το πρόβλημα δεν λυθεί δια της διπλωματικής οδού, τα Ηνωμένα Εθνη, ίσως πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 68,91 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:31 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,35 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 68,84 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τη 1η Σεπτεμβρίου. Η τιμή του είναι 2,11 δολ. χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι που άγγιξε στις 30 Αυγούστου του 2005, μετά το πέρασμα του τυφώνα Katrina. Η τιμή του άγγιξε χθες τα επίπεδα ρεκόρ μιας ημέρας στο Λονδίνο και σήμερα αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη ημέρα στο Τόκυο.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών χθες φθάνοντας τα 68,99 δολ. το βαρέλι, πάνω από τα 68,89 δολ. το βαρέλι, που είχε κλείσει στις 30 Αυγούστου. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έκλεισε στα 68,75 δολ. το βαρέλι, 2,2% υψηλότερα. Σήμερα τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκαν έως τα 68,92 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1.060 γιέν, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 48.350 γιέν το χιλιόλιτρο (64.86 δολ. το βαρέλι) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο. Τα συμβόλαια, στις 11 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 48.330 γιέν το χιλιόλιτρο.

Σύμφωνα με 10 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά πάσα πιθανότητα 2,1 εκατ. βαρέλι την περασμένη εβδομάδα. Τις πέντε προηγούμενες εβδομάδες, τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν 6,2%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματα του πετρελαίου, αυξήθηκαν 1,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία αποθέματα αύριο στις 10:30 π.μ. στην Ουάσινγκτον.