Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 11:22

Scottish & Newcastle: Προς απόκτηση των σημάτων Foster's στην Ευρώπη

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την απόκτηση του σήματος της Foster's στη Ρωσία και αλλού στην Ευρώπη, αντί του ποσού των 309 εκατ. λιρών Αγγλίας (539 εκατ. δολ.) από την Foster's Group Ltd., έκλεισε η μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Βρετανίας, Scottish & Newcastle Plc.

Η εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο, θα χρηματοδοτήσει κατά τα 2/3 την τιμή εξαγορά με την πώληση μετοχών, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, ενώ αυτή θα επιδράσει ουσιαστικά στα κέρδη ανά μετοχή της Scottish & Newcastle το 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ζυθοποιΐας.

Οι πωλήσεις μπύρας στη Ρωσία θα αυξηθούν κατά 1/ 3 μέχρι το 2010 μετά τον διπλασιασμό τους από το 1999, σύμφωνα με την UBS AG, ενώ η ανάπτυξη έχει προσελκύσει ξένους ανταγωνιστές στην αγορά μπύρας της χώρας. Τον περασμένο μήνα, η Anheuser-Busch Cos., ανακοίνωσε τη δημιουργία venture με την Heineken NV για την παραγωγή και την πώληση του σήματος Bud στη Ρωσία, όπου η Heineken πουλά την περισσότερη μπύρα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το 1995, η Scottish & Newcastle αγόρασε από την Foster's Group την άδεια να παράγει, να συσκευάσει και να πουλήσει τη μπύρα Foster's στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την ηπειρωτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η εμπορική συναλλαγή που ανακοινώθηκε σήμερα θα δώσει στην εταιρεία τον έλεγχο των σημάτων που ήδη έχει η Foster's, όπως την Foster's Draught, την Foster's Export και την Foster's Ice, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σήμα.

Σύμβουλος της Scottish & Newcastle σε αυτήν την εμπορική συναλλαγή είναι η Deutsche Bank AG. Η γερμανική τράπεζα και η UBS AG, διαχειρίζονται την πώληση μετοχών, η οποία θα αντλήσει περίπου 210 εκατ. λίρες στερλίνες.