Έτοιμη να ολοκληρώσει την πώληση 15 τόνων χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αντάλλαγμα ρευστό σε ευρώ, είναι η Βενεζουέλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο με γνώση του θέματος.
Έτοιμη να ολοκληρώσει την πώληση 15 τόνων χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αντάλλαγμα ρευστό σε ευρώ, είναι η Βενεζουέλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο με γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Κατά την ίδια πηγή, οι πωλήσεις χρυσού φέτος ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου, με την εξαγωγή τριών τόνων.
Το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Reuters, είχε εξαχθεί χρυσός αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.
Συνολικά, το σχέδιο είναι να πουληθούν 29 τόνοι χρυσού έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, κατά τον ίδιο αξιωματούχο.
Στα τέλη Νοεμβρίου η Βενεζουέλα διέθετε αποθέματα 132 τόνων στα δικά της θησαυροφυλάκια και σε εκείνα της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατέφυγε στην πώληση χρυσού μετά την πτώση της παραγωγής πετρελαίου, τη γενικότερη οικονομική κατάρρευση της χώρας και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Οι αρχές της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Την Τετάρτη, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τραπεζίτες και επενδυτές να μην αγοράζουν χρυσό από τη Βενεζουέλα.
Την Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε εκ νέου τον Νικολάς Μαδούρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες εκφοβισμού εναντίον του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος νωρίτερα κατήγγειλε ότι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν έφοδο στο σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε στο μεταξύ τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και προέτρεψε την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να κάνουν το ίδιο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters