Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 15:12

Παπανδρέου: Δεσμεύτηκε για ανταγωνιστική γεωργία που δεν θα στοχεύει σε επιδοτήσεις

Η αγροτική πολιτική ήταν το αποκλειστικό θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει τη βούληση να αλλάξει τη χώρα και θα το κάνει μετά τις εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να κάνει το επάγγελμα του αγρότη επιλογή και όχι κληρονομιά και δεσμεύτηκε για μια γεωργία που θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά θα είναι ανταγωνιστική, μια γεωργία που θα στοχεύει στον καταναλωτή και τις ανάγκες της αγοράς και όχι στις επιδοτήσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνου για την αγροτική ανάπτυξη. «Οι αγρότες εξαπατήθηκαν, η ΝΔ αγνόησε και αθέτησε το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων και επιπλέον είναι ανίκανη για την προσαρμογή της αγροτικής μας πολιτικής στη νέα ΚΑΠ», είπε στην εισήγησή του ο κ. Σπυρόπουλος.

Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, ενώ είχε υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ στο 8%, αυτός παρέμεινε στο 19%, ενώ μιλούσε για τα "ψίχουλα" των 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις, έδωσε 7 ή 8 ευρώ παραπάνω, για το επίδομα θέρμανσης, και για το "όλα τα λεφτά όλα τα κιλά".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ηττήθηκε στο ζήτημα των καπνών, όπου οι καπνοπαραγωγοί θα χάσουν το 50% των περιουσιακών τους στοιχείων από το 2009 και μετά.

Οι αγροτικοί πόροι μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο κι ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα έπρεπε να μετεξελίξει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βασικό εργαλείο μετασχηματισμού των επιδοτήσεων σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, κακώς ανέθεσε το έργο αυτό στην ΠΑΣΕΓΕΣ μετακυλίοντας το κόστος στους αγρότες και τις ευθύνες στην ΠΑΣΕΓΕΣ, είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

Πρόσθεσε ότι μπορεί μεν οι αγρότες να επιβαρύνονται με το κόστος της αρχικής αίτησης, αλλά είναι απαράδεκτο να επιβαρύνονται με το κόστος ταυτοποίησης και επικαιροποίησης.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μην παραπλανήσει τους αγρότες, τόνισε και ενέταξε την αγροτική ανάπτυξη μέσα στο συνολικό πλαίσιο ανάπτυξης της υπαίθρου με στροφή στην ποιοτική γεωργία.