Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 15:36

Μπασιάκος: Την 1/12/2006 η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες

Το σύνολο των θεμάτων, των δεδομένων και των προοπτικών του αγροτικού τομέα εξετάστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, δεσμεύθηκε ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2006 θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους αγρότες, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά και υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες.

«Ο κοινοτικός κανονισμός του Ιουνίου 2003 αναφέρεται σε ημερομηνία έναρξης την 1η Δεκεμβρίου 2006. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα απαρέγκλιτα. Είναι πολύ θετικό ότι η χώρα μας πρώτη απ’ όλες τις 15 χώρες της Ε.Ε., ολοκλήρωσε τη διαδικασία οριστικοποίησης των δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Μπασιάκος και πρόσθεσε: «Απομένει η διαδικασία ενεργοποίησης, στη βάση του κανονισμού του 2003, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και με τρόπο διαφανή και νόμιμο να κατανεμηθούν τα δικαιώματα σε κάθε έναν από τους 1 εκ. 100 χιλ. αγρότες, ώστε να αξιοποιήσουν αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της κοινοτικής στήριξης».

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν δύο κεφάλαια, είπε. Το πρώτο είναι του ΕΛΓΑ και το άλλο είναι του ΠΣΕΑ. Όπως είπε, ο μεν ΕΛΓΑ καταβάλλει τις αποζημιώσεις εντός τριμήνου από συγκομιδής και πάντως σε πολλές περιπτώσεις νωρίτερα, δηλαδή εντός τριμήνου από τη ζημιά, ακόμη νωρίτερα.

Στην παρατήρηση εξάλλου, ότι οι μεσάζοντες αγοράζουν φθηνά τα προϊόντα στους αγρούς και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απήντησε πως το κρίσιμο μέρος είναι να εξασφαλίσουμε την παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, που θα διατίθενται με ικανοποιητικούς όρους στις εσωτερικές και ξένες αγορές. Ήδη, πρόσθεσε, «έχουμε επιτύχει πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών, κατά 24%, στο 2005, και από κει και πέρα, όταν οι αγρότες μπορούν, μέσω των συνεταιρισμών και των οργανώσεών τους, να κάνουν μαζική παράδοση και πώληση των προϊόντων, προφανώς θα εξασφαλίσουν ανταγωνιστικότερους όρους στα προϊόντα και θα περισταλούν τα φαινόμενα των μεσαζόντων, τα οποία προφανώς δεν ανάγονται σε δραστηριότητα ή αρμοδιότητα του υπουργείου ή των αγροτών».

Όπως είπε επίσης, για πρώτη φορά καταρτίζονται 13 μελέτες, μια σε επίπεδο κάθε μιας περιφέρειας, που θα εκτιμούν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, θα καταγράφουν τις καλλιέργειες και τις δυνατότητες και θα χαράσσουν κατευθύνσεις προοπτικής για νέες καλλιέργειες, νέες μεθόδους καλλιέργειας, τυποποίηση, μεταποίηση, ώστε ο αγρότης θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, αξιοποιώντας το σύνολο των κοινοτικών πόρων, αλλά με γνώμονα να κρατήσουμε τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της περιφέρειας», τόνισε ο υπουργός, παραπέμποντας στο χειροπιαστό όπως το χαρακτήρισε αποτέλεσμα, της αύξησης των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων κατά 24% το 2005.