Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Απριλίου 2006 16:13

Μήνας απεργιακών κινητοποιήσεων ο Μάιος σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΑΔΕΔΥ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 4 Μαΐου στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες εισηγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των Ομοσπονδιών και των Οργανώσεων των ΔΕΚΟ - Τραπεζών με θέμα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, πλαφόν 3% στις αυξήσεις του 2006 στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ ενώ αγκάθι αποτελεί και η αλλαγή των κανονισμών προσωπικού.

Η απεργία θα επικυρωθεί από το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που συγκαλείται την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος απάντησε και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και στο ΚΚΕ, που «κηρύσσουν ανένδοτο εναντίον μας, στοχοποιώντας με διάφορες ενέργειες και κατηγορίες τη ΓΣΕΕ, τα στελέχη της και πρωτίστως τον πρόεδρό της».

Ο κ. Πολυζωγόπουλος συμπλήρωσε ότι το θέμα θα τεθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, και υπαινίχθηκε ότι μπορεί να ληφθούν ακόμα και οργανωτικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ), για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Έκανε λόγο για "ετσιθελική" νομοθετική πρωτοβουλία και για προχειρότητα ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε ότι δεν πρέπει να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο στις 11 Μαϊου.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι η διεκδίκηση νέου μισθολογίου με βασικό μισθό 1.200 ευρώ, η εισαγωγή των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο Δημόσιο, η καταβολή διορθωτικού ποσού για τις απώλειες του 2005 και του 2006.