Με τρία βήματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα ανοίξει, θα ολοκληρώνεται η ένταξη στη νέα ρύθμιση των παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπει γενναίο «κούρεμα» βασικής οφειλής και προσαυξήσεων και αποπληρωμή μέχρι και σε 120 δόσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Με τρία βήματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα ανοίξει, θα ολοκληρώνεται η ένταξη στη νέα ρύθμιση των παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπει γενναίο «κούρεμα» βασικής οφειλής και προσαυξήσεων και αποπληρωμή μέχρι και σε 120 δόσεις.
Το υπουργείο Εργασίας επιταχύνει τη διαδικασία κατάρτισης της ρύθμισης, η οποία είναι έτοιμη στα τέλη του Φεβρουαρίου και θα ισχύσει από τις αρχές Μαρτίου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δημιουργηθεί από τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα είναι λειτουργική και απλή, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες.
Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος: «Δουλεύουμε κάθε μέρα για αυτό το θέμα, βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Θα έχουμε μια λειτουργία σε τρία βήματα άμεσης εξυπηρέτησης των αιτούντων ρύθμιση, μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Ο Μάρτιος αποτελεί ορόσημο όπου μπορούμε να θεωρούμε ότι θα αρχίσει αυτή η διαδικασία». Ο κ. Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουμε είναι τέτοιες που πραγματικά βοηθούν τις επιχειρήσεις, ιδίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απαλλάσσουν πάρα πολύ κόσμο από τον στραγγαλισμό που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από τις μεγάλες οφειλές».
Όπως έχει γράψει η «Ν», το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του, θα προβλέπει διπλό «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή της αρχικής οφειλής αλλά και των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας να φθάσει ακόμη και στο 70%. Συγκεκριμένα, η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%. Μετά το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων, που θα είναι 36 μηνιαίες για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, η νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών θα αφορά μόνο όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και όχι όσους ταυτόχρονα έχουν οφειλές προς την εφορία και τις τράπεζες, καθώς για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η πρόσφατη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο διαχωρισμού του ΕΦΚΑ από τα επιμέρους πρώην ασφαλιστικά ταμεία και εν αναμονή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα τα εξής: «Η κατώτατη εισφορά θα αυξηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες αμέσως από την πρώτη στιγμή και οι άλλες εισφορές που είχαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα είναι υπέρογκες, θα αρχίσουν τα “λουκέτα”. Ας το σκεφτούν όλοι όσοι δεν ήθελαν την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα. Δεν νομίζω ότι οι δικαστές θα πουν κάτι τέτοιο, ότι θα πρέπει να αποσχισθούν από τον ενιαίο φορέα ασφάλισης τα επιμέρους ταμεία, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει μια πραγματικά αρνητική επίδραση στην οικονομία της χώρας και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώνουν διάφοροι φορείς εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε: «Δεν έχουν βάση οι ανησυχίες. Μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, δεν δόθηκε μία γενική αύξηση παντού».
Συμπληρώνοντας ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν κατώτατη εισφορά 175 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ πλήρωναν 210 ευρώ στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία είχαν παλιά εκείνοι που μόλις ξεκινούσαν επιχείρηση». Επιπλέον, όπως είπε, «κλάδοι της οικονομίας, οι οποίοι παράγουν θετικά αποτελέσματα, έχουν ήδη συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό πολύ ψηλότερο από αυτόν που ορίζει η κυβέρνηση».
Στο θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων αναφέρθηκε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου: «Η βασική οφειλή θα μειωθεί μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών από το 2002 έως 31/12/2016, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα χρόνια αυτά. Θα δημιουργηθεί, έτσι, μία νέα οφειλή μαζί με τις κουρεμένες προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις».
Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους», προσθέτοντας ότι «επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα Ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».
Περιστολή εργασιακής παραβατικότητας
«Μέσα από τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν πληρωθεί περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, χωρίς να δαπανηθούν λεφτά από τους ίδιους μέσω της δικαστικής οδού», σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε: «Ταυτόχρονα, στο μέτωπο της υποδηλωμένης εργασίας και μέσω των αλλαγών στο σύστημα, ενώ για το 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες 177.000 εργαζόμενοι, το 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σχεδόν 380.000». Όσον αφορά την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση η αδήλωτη εργασία προσέγγιζε το 20%. Σήμερα έχει πέσει κάτω από το 10% και αυτό είναι μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους».
Στο ΦΕΚ η απόφαση για τους μισθούς
Δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 173/30.01.2019) η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ισχύει από αύριο, 1η Φεβρουαρίου, τα όρια του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, έχουν ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα εξακόσια πενήντα ευρώ (650,00 ευρώ) και β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (29,04 ευρώ).
Παράλληλα, «η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η απόκριση σε μία μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και ιδίως των νέων», τόνισε σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Real fm 97,8» η κ. Αχτσιόγλου. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων, σημείωσε ότι «η αύξηση των μισθών σε μία οικονομία όπως η ελληνική τονώνει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και λειτουργεί ως αναπτυξιακό μέτρο» και πρόσθεσε ότι «οι αυξήσεις σε αυτού του επιπέδου τους μισθούς είναι χρήματα που την επόμενη μέρα πέφτουν στην αγορά και στην κατανάλωση για την κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων».
Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, παρότι είναι μία σημαντική αύξηση, δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολόγητου ορίου. «Ο κατώτατος μισθός παραμένει στο αφορολόγητο όριο για το 2019» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020, θα συνιστούσα να μην επενδύουν σε αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων».