Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 10:21

Market Beat: Με το βλέμμα στην κόντρα ΗΠΑ Κίνας και την έκδοση 5ετούς ομολόγου

Το «προσδεθείτε και μην καπνίζετε», ταιριάζει στους ιδιώτες επενδυτές με φορτωμένα χαρτοφυλάκια. Για όσους ήθελαν να έχει νόημα η παρακολούθηση της αγοράς από την πλευρά τους και σχημάτισαν χαρτοφυλάκια με λιγοστούς τίτλους και ελάχιστα τεμάχια, η προτροπή είναι βλέπετε, κρίνετε εκ του αποτελέσματος τις επιλογές σας και απολαύστε… μεταβλητότητα.  

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Το «προσδεθείτε και μην καπνίζετε», ταιριάζει στους ιδιώτες επενδυτές με φορτωμένα χαρτοφυλάκια. Για όσους ήθελαν να έχει νόημα η παρακολούθηση της αγοράς από την πλευρά τους και σχημάτισαν χαρτοφυλάκια με λιγοστούς τίτλους και ελάχιστα τεμάχια, η προτροπή είναι βλέπετε, κρίνετε εκ του αποτελέσματος τις επιλογές σας και απολαύστε… μεταβλητότητα.  

Η αγορά της Αθήνας αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά που ευνοούν την άνοδο των ταλαιπωρημένων τιμών των μετοχών της. Ακόμα και από την πλευρά των στατιστικών αναλύσεων υπάρχει βελτίωση, ενώ η έξοδος στις αγορές δανεισμού φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για να πετύχει. Υπάρχει ήδη για το δεκαετές αναφοράς υπολογίσιμη πτώση των αποδόσεων που ειδοποιεί για την επιτυχία της έκδοσης ενός πενταετούς  ομολόγου. Αλλά το φρόνημα των επενδυτών θα δεχθεί επίδραση και από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο στερέωμα.

Εξέλιξη πρώτη: Κατέστη ανενεργή η δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών, που υπέβαλε η Titan Cement International προς τους μετόχους της A.E. Tσιμτέντων Τιτάν. Κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρθηκε περίπου το 87% των κοινών και το 92% των προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, παρά την υποστήριξη των βασικών μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΙΤΑΝ, όπως και της μεγάλης πλειοψηφίας του συνόλου των μετόχων της ΤΙΤΑΝ, δεν συμπληρώθηκε εν μέσω αρνητικών συγκυριών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ο ελάχιστος αριθμός (90%) και των κοινών μετοχών της ΤΙΤΑΝ, οι οποίες θα έπρεπε να προσφερθούν στην TITAN Cement International S.A.  Συνεπώς η δημόσια πρόταση κατέστη ανενεργή.  

Εξέλιξη δεύτερη: Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου -λήξεως Απριλίου 2024- προχωρά το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις χρηματιστηριακές αρχές. Η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση θα προχωρήσει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Στόχος είναι η άντληση ποσού της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους με στόχο την άντληση έως και 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019.

Εξέλιξη τρίτη: Η κυβέρνηση Trump, τη Δευτέρα, επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη κρατική εταιρεία πετρελαίου της PDVSA της Βενεζουέλας, η οποία είχε ως στόχο να περιορίσει σοβαρά τις εξαγωγές αργού στις χώρες του ΟΠΕΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ασκήσει πίεση στον σοσιαλιστή πρόεδρο Nicolas Maduro να παραιτηθεί. Πριν από την ανακοίνωση, ο Juan Guaido, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα με υποστήριξη από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα ορίσει νέα διοικητικά συμβούλια στην εταιρεία και την θυγατρική της, Citgo.

Εξέλιξη τέταρτη: Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν σημαντική πρόοδο αυτή την εβδομάδα στις εμπορικές συνομιλίες με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He, αλλά οι δύο πλευρές θα αντιμετωπίσουν «περίπλοκα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επιβολής οποιασδήποτε συμφωνίας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χθες, απηύθυνε κατηγορητήρια εναντίον του κορυφαίου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακών συσκευών της Κίνας, της Huawei Technologies Co, κατηγορώντας την για απάτη μέσω τραπεζών και καλωδίων για να διασπάσει τις κυρώσεις προς το Ιράν και είχε συνωμοτήσει για να κλέψει εμπορικά μυστικά από την T-Mobile US Inc.

Με δυνατότητα διπλής ανάγνωσης το ζήτημα της ΤΙΤΚ και θετικό, από κάθε άποψη, το δεδομένο της εξόδου στις αγορές, οι επενδυτές από τις εξελίξεις στο εσωτερικό δεν μπορεί να είναι μουδιασμένοι. Αντίθετα τα συμβαίνοντα στο διεθνές πολιτικό πεδίο είναι βέβαιο πως συμβάλλουν στην αύξηση της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο των μετοχικών αξιών.

Οι αγορές έδωσαν έμφαση στις δυνητικά ζημιογόνες οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ, καθώς οι μετοχές της Wall Street επλήγησαν από προειδοποιήσεις των εισηγμένων για μείωση στα μελλοντικά τους κέρδη. Οι πιέσεις προήλθαν από τις μετοχές της Caterpillar και της Nvidia Corp, καθώς οι δύο, παγκόσμιας εμβέλειας, εταιρίες εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες της υποχώρησης της κινεζικής ζήτησης. Η αναταραχή από την Huawei θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των οικονομικών γιγάντων καθώς οι αγορές περιμένουν νευρικά έναν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu. Αλλά έκανε περαιτέρω περίπλοκα τα ζητήματα, η Κίνα. Γιατί τη Δευτέρα, ξεκίνησε τη νομική διαδικασία για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για να εκδικάσει τις καταγγελίες  του Πεκίνου για τους δασμούς των ΗΠΑ και για την παρεμπόδιση του διορισμού δικαστών του WTO που θα μπορούσαν να αποφανθούν σχετικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τα αποτελέσματα τρίμηνου της Caterpillar και της NVIDIA που προβλημάτισαν τους επενδυτές. Το επενδυτικό κλίμα, που ήδη χτυπήθηκε από την απαισιοδοξία σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη, πήρε άλλο ένα χτύπημα μετά την έκδοση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορητηρίου εναντίον του κορυφαίου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας Huawei.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,85% ή 202 μονάδες στις 24.528,22, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,79% στις 2.643,85 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,11% στις 7.085,68 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DowDuPont (+0,5%) και JP Morgan (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-9,3%) και Pfizer (-2,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,1430 δολάρια από 1,1412 την Παρασκευή. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,74%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή εξελίξεων γύρω από το Brexit αλλά και από την επιμονή των μηνυμάτων που αποκαλύπτουν πως οι εισηγμένες με διεθνή δραστηριότητα έχουν ήδη πληγεί σε επίπεδο φρονήματος και προσδοκιών από τη διένεξη ΗΠΑ Κίνας. Παράλληλα χθες ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε, πως η επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες ήταν χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν τονίζοντας πως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,97% στις 354,38 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,91% στις 6.747,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 11.210,31 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 4.888,58 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,34% στις 9.062,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 1,02% στις 19.608,13 μονάδες.

ΧΑ

Η διαχείριση των πιέσεων επέτρεψε τη διατήρηση του ΓΔ άνω των 630 μονάδων

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε θετικό και αρνητικό πεδίο. Έτσι από τις 12:30 ως τις 15:10 ο ΓΔ κινήθηκε σε θετικό πεδίο αλλά στις δύο πρώτες ώρες όπως επίσης στις τελευταίες δυο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες κινήθηκε στο αρνητικό. Ωστόσο εμφάνισε μέτρια διακύμανση από το κατώτερο των 629,42 στις 16:59 και το υψηλό  των 636,56 μονάδων  που σημειώθηκε στις 13:51. Είχαμε εγγραφή τιμών ανώτερων των 636 μονάδων αρκετή ώρα, από τις 13:35 ως τις 15:10. Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό ανοδικό μέρος, θα γινόταν αργότερα η διόρθωση με χαμηλό στις 629,42 από 629,76, ήτοι 3,9 μονάδες κάτω του κλεισίματος της προηγούμενης συνόδου. Κατάφερε ωστόσο να φθάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 629,93 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 630,70 από 633,32, που ήταν 2,62 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «απέτυχε» να εμφανίσει ανοδικό και κόντρα στο διεθνές κλίμα κλείσιμο στην αρχή της εβδομάδας, ενώ επίσης δεν πέτυχε να αυξήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών κατώτερους από το μέσο όγκο της προηγούμενης βδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε η μείωση στο επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 4,165 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών για δυο από τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (4 μονάδων). Τελικά, η απόδοση είχε πτώση 3 μονάδων βάσης, περνώντας στο 4,06%.

Ήταν σύνοδος με αρκετές εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 629,42 ήταν 36,76 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν καθοδικά, ως τις 17:15 δική μας ώρα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 630,70 μονάδες, που ήταν 1,28 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,86 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με περίπου ίδιο (7,14 από 7,86 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,385 από 47,532 δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΤΙΤΚ -5,38%, ΑΛΦΑ -4,00%, ΟΛΠ -1,47%, ΜΥΤΙΛ -1,47%, ΠΕΙΡ -1,36%, ΟΤΕ -1,18%, ΕΛΠΕ -1,04%, ΔΕΗ -0,74%, ΑΡΑΙΓ -0,66% και ΑΔΜΗΕ -0,53%, ενώ 12 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,31% από -0,36%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,00% από 0,00%, την ΕΤΕ στο 0,00% από -0,52%, ΕΥΡΩΒ +2,00% από -0,20% και την ΠΕΙΡ στο -1,36% από -3,28%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,60% από +0,98%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 9) και τέσσερα   ΕΤΕ ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,41% και έφθασε στις 630,70 από 633,32 από 632,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1678,21 από 1685,85 με μεταβολή -0,45%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, έτσι το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,094 από 28,883 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,165 από 1,507 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 23,081 από 25,798 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,585 από 0,477 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 54, των καθοδικών 35 από 33 και 34 από 34 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Δεν επηρέασε -0,45% του 25άρη τις προσδοκίες των traders

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη  κίνηση πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ήταν λιγότερο το διάστημα με άνοδο και η ανάπτυξη πιέσεων διήρκεσε τις 13:52 ως το τέλος. Χτύπησε μέγιστο στις 13:51, ήταν οι 1693,57 μονάδες. Το ελάχιστο στις 1673,45, ήρθε στις 16:59. Στις 17:00 κατέληξε στις 1674,64, και το κλείσιμο ορίστηκε στις 1678,21 μονάδες με μεταβολή -0,45%. Ο τζίρος ανήλθε στα 4,095 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 448 συμβόλαια με ανώτερο τις 1693,00, κατώτερο τις 1672,00 και τελευταίες πράξεις στις 1675,25 από 1684,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 47 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο τις 1685,00, κατώτερο τις 1670,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1670,50. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 3656 ΣΜΕ και για την επόμενη έγιναν 229.

Χθες στο πρώτο ημίωρο, με τζίρο μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ έχανε περίπου -0,5%. Πτωτική νευρικότητα στην έναρξη πανευρωπαϊκά, σήμαινε εγκατάσταση κλίματος επιφυλάξεων σε μέρες κρίσιμες, διεθνώς. Η αγορά οδήγησε τον ΓΔ δύο φορές ως τις 11:10 στις 630 μονάδες και αμέσως μετά ξεκίνησε μια κίνηση κόντρα στο ρεύμα που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Αυτή τον ανέβασε στις 636,56 μονάδες. Αλλά από τις 636, που βρισκόταν επί μια ώρα μετά τις 13:30, στις 15:41 είχε γυρίσει πάλι κάτω από τις 631 μονάδες.

Στις 16:10 έγραφε απώλειες -0,16% και για αυτό το σκαμπανέβασμα είχαν απαιτηθεί λιγότερα από 19 εκατ. ευρώ, με 4,2 εκατ. αξία πακέτων. Την ανατροπή στην άνοδο δεν ήταν δυνατό να αποδώσουμε στις τράπεζες, των οποίων ο δείκτης εμφάνιζε οριακή μεταβολή, με πτωτική μόνο την ΑΛΦΑ ( -2,2%). Αντίθετα οι μεταβολές των δεικτών για Κατασκευές Υλικά (βλέπε ΤΙΤΚ στο -6%), για τις εταιρίες Πετρελαίου Αερίου  (ΜΟΗ -0,35%, ΕΛΠΕ -0,65%) και Τηλεφωνίας (με τον ΟΤΕ στο -1,3%) ήταν που λύγιζαν τους βασικούς δείκτες, μια ώρα προ του τέλους ανάλαφρων, από πλευράς όγκων, συναλλαγών.  

Το ελάχιστο μέρας ωστόσο (629,4 μονάδες) εμφανίστηκε στο τελευταίο 2λεπτο και έφερε τη σφραγίδα της συμμετοχής των θεσμικών του δολαρίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές αντιδρώντας στα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι Caterpillar και NVIDIA, έδωσαν απώλειες στον Dow πάνω από -1%. Θεώρησαν πως τα αποτελέσματά τους και οι προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς. Απέδωσαν αυτή την υστέρηση στην πτώση της ζήτησης από την Κίνα, στο σκληρό δολάριο και στα υψηλότερα κόστη κατασκευής και μεταφοράς. Δείχνοντας ότι από εδώ και στο εξής, κάθε είδηση που θα εμφανίζει απίθανη την επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο, θα προκαλεί γενικευμένη αντίδραση, από εκτίναξη της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάλυψε την υπόλοιπη οικονομική ειδησεογραφία με το IMF, στην επίσκεψή του στην Χώρα μας, να επισημαίνει τους αρνητικούς κινδύνους για την Οικονομία, ειδικά σε μία εκλογική χρονιά που διανύουμε, εστιάζοντας ότι έχουμε μία μεταρρυθμιστική κόπωση, συνιστώντας προληπτική δράση αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του 2,4% ανάπτυξης. Μίλησε για αδύναμο επενδυτικό κλίμα (λες και περιμέναμε το IMF για να το διαπιστώσει), κάνοντας λόγο ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής.

Η Αγορά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δείχνει ότι θέλει να κινηθεί ανοδικά, ενώ μέχρι στιγμής η κίνηση είναι με αργούς ρυθμούς και σε επιλεγμένους τίτλους, με τον Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να είναι το “βαρίδι”. Ο σχηματισμός που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα είναι αισιόδοξος και μία ανοδική λύση έχει πολύ καλύτερες δυνατότητες με σημαντικά υψηλότερους στόχους. Για ακόμα μία χρονιά ο Ftsem δείχνει ότι κάνει την διαφορά, έναντι των υπολοίπων δεικτών.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρόλα αυτά το σενάριό μας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και να στοχεύει σε πρώτη φάση την πολύ σημαντική ζώνη του 663 -673 επιπέδου. Το επίπεδο 600 φαίνεται να ήταν και είναι ένα πολύ ισχυρό ανάχωμα στήριξης, θυμίζοντας ότι ο Τραπεζικός ήδη δοκίμασε τα ιστορικά του χαμηλά με τον ΓΔ να είναι 50% πάνω από τα αντίστοιχα χαμηλά του.

Καλώς ή κακώς και όσο ο Τραπεζικός δεν λύνει τα προβλήματά του, έχουμε μία Αγορά δύο ταχυτήτων, με τις Τράπεζες να επηρεάζουν σημαντικά το σύνολο του Χ.Α., αλλά πολύ περισσότερο την ρευστότητά του. Μία ανοδική αντίδραση και στον κλάδο, θα βοηθούσε σημαντικά την Αγορά και στο θέμα τζίρου που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 29/1 και το δολάριο κρατήθηκε κοντά στα χαμηλά δύο εβδομάδων καθώς οι προοπτικές για μια μακρόπνοη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ Κίνας για την υπόθεση του εμπορίου έλαβαν άλλο ένα χτύπημα, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόβαλαν σαρωτικές κατηγορίες εναντίον του γίγαντα της Κίνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ξεκίνησε με ένα ασταθές ξεκίνημα με απώλειες που επιταχύνθηκαν καθώς άνοιξαν άλλες περιφερειακές αγορές.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εμφάνισαν αρχικά απώλειες, με τους δείκτες αναφοράς να μειώνονται κατά 0,7% το καθένα ενώ στις 8:50 δική μας ώρα υποχωρούσαν -0,5%. Αντίθετα ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε 0,3% στο πρώτο μέρος αλλά στο δεύτερο είχε μεταβολή +0,28%. Οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν και στο κόκκινο, με τον σύνθετο δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης  να μειώνεται κατά 0,2% και στο τέλος να εμφανίζει απώλειες -0,13%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε περίπου -1% και στο τέλος του πρώτου μέρους έχανε -0,5% αλλά στο δεύτερο κατάφερε να περάσει σε οριακά κέρδη +0,08%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηρίων έχασαν επίσης έδαφος τα E-Minis για τον S & P 500 υποχωρήσανε κατά 0,4%.