Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 10:05

Mέσα στην εβδομάδα η έκδοση του 5ετούς

Τις διαδικασίες για την έκδοση 5ετούς ομολόγου δρομολόγησε χθες η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Με ανακοίνωση στις χρηματιστηριακές αρχές έγινε γνωστή η ανάθεση σε έξι οίκους -BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και SG CIB- του συντονισμού της έκδοσης με λήξη τον Απρίλιο του 2024.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Τις διαδικασίες για την έκδοση 5ετούς ομολόγου δρομολόγησε χθες η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Με ανακοίνωση στις χρηματιστηριακές αρχές έγινε γνωστή η ανάθεση σε έξι οίκους -BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και SG CIB- του συντονισμού της έκδοσης με λήξη τον Απρίλιο του 2024. 

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο αναφερόταν ότι η έκδοση θα προχωρήσει στο «κοντινό μέλλον και ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές», όλα συγκλίνουν στο ότι σχεδιάζεται το βιβλίο προσφορών να κλείσει μέσα στις επόμενες ώρες και η εκκαθάριση της έκδοσης να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αντληθεί ποσό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που δεν θα ξεπεράσει το 3,5%-3,75%, ώστε να είναι κατά τουλάχιστον μία μονάδα χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις 5ετών ομολόγων που έγιναν το 2014 και το 2017. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 5ετή ομόλογα είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 (με επιτόκιο 4,95%) και τον Ιούλιο του 2017 (με επιτόκιο 4,625%). 

Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα. Χθες, και ενώ είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η πληροφορία περί επικείμενης ανακοίνωσης της έκδοσης, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε ακόμη και κάτω από το 4,06%, με τη μείωση να ξεπερνά το 0,6% από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου (σ.σ.: το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς είχε προσεγγίσει ακόμη και το 4,7% εν μέσω της ιταλικής κρίσης). Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς είχε περιοριστεί κοντά στο επίπεδο του 3%, καταγράφοντας επίσης πτωτική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. 

Η παρούσα έκδοση δεν γίνεται για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά προκειμένου να αρχίσει να «χτίζεται» και πάλι η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. 

Η πολυετής αποχή, όπως αναφέρει και αρμόδια πηγή με πλήρη γνώση της αγοράς ομολόγων, έχει καταστήσει ιδιαίτερα «ρηχή» την ελληνική αγορά, κάτι που σημαίνει ότι απότομες μεταβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μπορούν να γίνουν με ελάχιστες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το να αποκτήσει η αγορά των ελληνικών ομολόγων «βάθος» και πάλι, απαιτεί χρόνο και «τακτικές εξόδους». Γι’ αυτό, άλλωστε, το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ είναι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 3 ή 4 έξοδοι, αντλώντας συνολικά το ποσό των τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. 

Αυτό άλλωστε προβλέπει και το ετήσιο πλάνο που έχει καταστρώσει ο ΟΔΔΗΧ: να αντληθούν τα 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, να προχωρήσει και η επαναγορά ακριβών τμημάτων του ελληνικού χρέους (σ.σ.: όπως το δάνειο προς την ΕΚΤ και το δάνειο προς το ΔΝΤ) και ταυτόχρονα στο τέλος του έτους να παραμείνει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» το οποίο θα είναι αρκετό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για επιπλέον δύο χρόνια (δηλαδή για ολόκληρο το 2020 και ολόκληρο το 2021). 

Η διασφάλιση επιτοκίου της τάξεως του 3,5%-3,75% θα εκληφθεί ως θετική εξέλιξη από τις αγορές, δεδομένου ότι το ομόλογο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 θα αντικατασταθεί με ένα αντίστοιχο ομόλογο με σαφώς χαμηλότερο κόστος. Η συγκυρία κρίνεται μάλιστα ως ιδιαίτερα θετική δεδομένου ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα εκδοθεί και η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Μια πιθανή αναβάθμιση σε συνδυασμό και με μια επιτυχή έκδοση ομολόγου μέσα σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος.

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων διεθνώς

Επί ποδός για την έκδοση νέου πενταετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται περαιτέρω, καθώς φαίνεται να εξομαλύνεται και η πολιτική κατάσταση μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναλυτές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική έκβαση την είδηση ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε προς στιγμήν στο 4,04%, για να διαμορφωθεί εν συνεχεία στο 4,07%, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει περίπου 35 μονάδες βάσης.

 Η νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε ν’ αντλήσει από την αγορά. Στην Ιρλανδία, επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ. Η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε προς στιγμήν στο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας, στο 2,98%, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στο 3,06%, ενώ οι τίτλοι με λήξη το 2023 και το 2019 διαμορφώθηκαν στο 3,68% και 0,61% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έφθασε τα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ.