Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 10:53

Capital Economics: Οι 4 κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, που υποτιμούμε

Το ΔΝΤ υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από 3,7% στο 3,5%. Ωστόσο μερίδα αναλυτών είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι και προειδοποιούν για μεγάλες εστίες κινδύνων. Μεταξύ αυτών και οι ειδικοί της Capital Economics, που υπολογίζουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα κατεβάσει ταχύτητα στο 3% φέτος και μόλις 2,8% το 2020. Ποιους κινδύνους έχουμε υποτιμήσει. 

Το ΔΝΤ υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από 3,7% στο 3,5%. Ωστόσο μερίδα αναλυτών είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι και προειδοποιούν για μεγάλες εστίες κινδύνων. Μεταξύ αυτών και οι ειδικοί της Capital Economics, που υπολογίζουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα κατεβάσει ταχύτητα στο 3% φέτος και μόλις 2,8% το 2020. 

Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη επίδοση από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν σε ύφεση, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Στην Ευρώπη έχουμε πολιτικές προκλήσεις, αυστηρότερο πλαίσιο για την αυτοκινητοβιομηχανία και επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κινας σε εξαγωγές και βιομηχανική παραγωγή. Η αμερικανική οικονομία θα κατεβάζει και εκείνη ταχύτητα όσο περιορίζεται η επίδραση των φοροελαφρύνσεων, ενώ η Κίνα ήδη έχει πατήσει φρένο. 

Οι τρεις αυτές περιοχές καλύπτουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και επομένως λειτουργούν ως βαρίδι και για τον υπόλοιπο κόσμο, εξηγεί η CE και προσδιορίζει τέσσερις κινδύνους, που ενδεχομένως να έχουμε υποτιμήσει. 

α) Ο αντίκτυπος των εμπορικών πολέμων. Οι άμεσες επιπτώσεις στο εμπόριο και την ανάπτυξη έχουν ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο ίσως να υποτιμούμε την έμμεση επίπτωση στο επιχειρηματικό κλίμα, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση μίας συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πότε αυτή θα έρθει. 

β) Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι πιστωτικές πιέσεις, που αναπτύσσονται ανά τον κόσμο. Οι πιστωτικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ πιο σφιχτές από ό,τι πριν από έξι μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Δεδομένων των υψηλών χρεών και των "τραβηγμένων" τιμών ενεργητικού δεν θα ήταν δύσκολο να εξελιχθεί η κατάσταση αυτή σε κάτι πολύ πιο σοβαρό. 

γ) Ο κόσμος ενδεχομένως να υποτιμά και την έκταση της επιβράδυνσης στην Κίνα. Τα επίσημα στοιχεία δεν είναι ιδιαιτέρως αξιόπιστα. Εξ αυτών, που δημοσιεύει το Πεκίνο, τα πλέον αξιόπιστα θεωρούνται εκείνα για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και το γεγονός ότι είναι πολύ πιο αδύναμα των προβλέψεων πρέπει να λειτουργεί ως μήνυμα αφύπνισης. 

δ) Αυτό που τέλος ίσως να ξεχνούν πολλοί είναι πως η παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα πιο διασυνδεδεμένη από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από το στραβοπάτημα της κάθε οικονομίας στον υπόλοιπο κόσμο είναι μεγαλύτερες. Αντίστοιχα το 2017 οι θετικές επιδράσεις γίνονταν αισθητά παγκοσμίως, για αυτό και είχαμε όλες τις μεγάλες οικονομίες να ανακάμπτουν συντονισμένα. Φέτος θα μπορούσε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, προειδοποιεί η Capital Economics. 

naftemporiki.gr