Τη διανομή μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης, η διοίκηση πρότεινε τη δωρεάν διανομή στους μετόχους, μίας νέας μετοχής για κάθε 4 παλαιές, απόφαση που θα ληφθεί σε επαναληπτική γενική συνέλευση, καθώς απαιτείται αυξημένη απαρτία.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, προτεραιότητα της τράπεζας είναι η οργανική της ανάπτυξη, σύμφωνα πάντα με το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Για το 2006, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του Ομίλου Πειραιώς θα συνεχισθεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το ενεργητικό του εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η διοίκηση της τράπεζας, διευκρίνισε ο κ. Σάλλας, θα εξετάσει φυσικά και κάθε υπόθεση τράπεζας προς εξαγορά, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται για τον Όμιλο και τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη στιγμή αυτή την απαραίτητη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, για να εξετάσει, εάν χρειασθεί, οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση. Χωρίς την ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το 2006 και τα καθαρά κέρδη του Ομίλου. Ο κ. Σάλλας είπε πως εκτιμά ότι τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας θα ξεπεράσουν φέτος τα 380 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 263,8 πέρυσι, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν πάνω από 45%.
Το 2006 επίσης, θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών λιανικής τραπεζικής (ιδιαίτερα στις μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις), με στόχο να αυξηθούν οι χορηγήσεις τουλάχιστον κατά 25%, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το δίκτυο των καταστημάτων, από τα 450 στο τέλος του 2005, στόχος είναι να φθάσει συνολικά έως το τέλος του έτους τα 550 καταστήματα. Να αυξηθεί δηλαδή κατά 100 μονάδες, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποτέλεσμα της ανάπτυξης αυτής, θα είναι η δημιουργία περίπου 900 νέων θέσεων εργασίας.
Γενικότερα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι το 2006 θα είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και μία πολύ ουσιαστική χρονιά για την ανταγωνιστικότητα και την ενδυνάμωση ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εντός και εκτός των εθνικών συνόρων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία των επιτοκίων, δήλωσε ότι δεν προβλέπει ουσιαστικές μεταβολές έως το τέλος του έτους. Ενδεχομένως, είπε, να υπάρξει μία πολύ μικρή άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ωστόσο δεν θα επηρεάσει τον δανεισμό των επιχειρήσεων ή των νοικοκυριών.
Σχετικά με τον κίνδυνο υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι να δανείζονται με φειδώ, για να καλύψουν πραγματικές τους ανάγκες και πάντα με βάση τις δυνατότητες που έχουν για την αποπληρωμή των δανείων τους. Είναι λάθος, τόνισε, να καταφεύγουν τα νοικοκυριά στα δάνεια των τραπεζών, για να ικανοποιήσουν πρόσκαιρες και όχι επενδυτικές ή για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αγορές.
Πάντως, επισήμανε ότι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά σήμερα, αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα το 38% του ΑΕΠ, ενώ στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 56% του ΑΕΠ. Επίσης, και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, είναι ακόμη στην Ελλάδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45%, ενώ στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο φθάνει στο 61%.
Ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε αναλυτικά στη Γενική Συνέλευση τις επιδόσεις της τράπεζας κατά το 2005, τονίζοντας μεταξύ άλλων :
- Την αύξηση των καθαρών κερδών του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατά 107%. Τα κέρδη συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 263,8 εκατ. ευρώ, έναντι 127,3 το 2004.
- Την αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή κατά 104%.
- Την αύξηση των καθαρών εντόκων εσόδων κατά 27% και των προμηθειών κατά 36%.
- Την διατήρηση του καθαρού επιτοκίου τόκων (ΝΙΜ), ως προς τα έντοκα στοιχεία του ενεργητικού στο 3,33%.
- Την βελτίωση του δείκτη «κόστος προς έσοδα» στο 54,9% (χωρίς τις νέες εξαγορές, τα νέα καταστήματα και τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα), έναντι 59,6% την προηγούμενη χρονιά.
- Την βελτίωση της αποδοτικότητας κεφαλαίων (ROE) μετά από φόρους στο 21%, από 14,9% το 2004, με παράλληλη σημαντική αύξηση κατά 53%, των ιδίων κεφαλαίων που αναλογούν στους μετόχους.
- Την αύξηση του χαρτοφυλακίου των δανείων κατά 31% και των καταθέσεων κατά 20%.