Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποίησε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν παγιδευθεί σε έναν «ψυχρό πόλεμο, που μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε θερμό». Χαρακτήρισε τον Κινέζο Σι ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ανοιχτές κοινωνίες,.
Άκρως απαισιόδοξος για την εμπορική- και όχι μόνο- διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και τις επιπτώσεις της παγκοσμίως, εμφανίστηκε από το Νταβός ο Τζορτζ Σόρος.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποίησε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν παγιδευθεί σε έναν «ψυχρό πόλεμο, που μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε θερμό».
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να κολλήσει στην Κίνα την ετικέτα του «στρατηγικού ανταγωνιστή» στα τέλη του 2017, ο Σόρος σημείωσε πως η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι «υπερβολική απλουστευτική». Όπως είπε «μία αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην Κίνα δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα σλόγκαν«. Χρειάζεται, τόνισε, να είναι πολύ πιο επεξεργασμένη, λεπτομερής και πρακτική και να περιλαμβάνει μία αμερικανική οικονομική απάντηση στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος».
Αντ'αυτού ο Τραμπ φαίνεται να ακολουθεί σύμφωνα με τον Σόρος μία απογοητευτική πολιτική; κάνει παραχωρήσεις έναντι της Κίνας, την ώρα που διακηρύσσει την νίκη του απέναντί της και ανανεώνει ταυτόχρονα τις απειλές σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. «Αυτή η τακτική υπονομεύει τον αντικειμενικό στόχο της αμερικανικής πολιτικής, που είναι να περιορίσει τις παραβιάσεις τις υπερβολές της Κίνας».
Ο Σι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ανοιχτές κοινωνίες
Ο Σόρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και απέναντι στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο και προσδιόρισε ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ανοιχτές κοινωνίες. Προειδοποίησε δε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση στα χέρια ενός απολυταρχικού καθεστώτος συνιστούν «άνευ προηγουμένου απειλή».
«Η Κίνα δεν είναι το μόνο απολυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, αλλά είναι το πιο πλούσιο, το ισχυρότερο και το πιο προηγμένο τεχνολογικά» εξηγήσε. Σημείωσε πάντως ότι πιστεύει στους πολίτες της Κίνας, τους οποίους και χαρακτήρισε «βασική πηγή ελπίδας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNBC