Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 23:59

Ξενοδοχειακό ντεμαράζ επενδύσεων στην Αθήνα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο για ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα. Διαγωνισμοί για κτήρια τα οποία ήταν ανενεργά στο κέντρο της πόλης, αποδεικνύονται ιδιαίτερα γόνιμοι, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο η πρωτεύουσα της χώρας να εξελίσσεται σε τοπ ευρωπαϊκό προορισμό για διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έτους. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο για ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα. Διαγωνισμοί για κτήρια τα οποία ήταν ανενεργά στο κέντρο της πόλης, αποδεικνύονται ιδιαίτερα γόνιμοι, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο η πρωτεύουσα της χώρας να εξελίσσεται σε τοπ ευρωπαϊκό προορισμό για διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έτους. 

Χθες και με προσφορά για ετήσιο μίσθωμα 1,15 εκατ. ευρώ ο ισραηλινός όμιλος Fattal Hotel, με το brand Leonardo, ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αξιοποίηση, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, του ακινήτου επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ μέχρι το 2010, όταν και ξέσπασε η μεγάλη κρίση στον τουρισμό της Αθήνας, στέγαζε το ξενοδοχείο Esperia Palace.

Στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσφορές είχαν καταθέσει επίσης ο λιβανέζικος όμιλος Yasbek Hotel Establishment και η οικογένεια Βερούκα (σούπερ μάρκετ Bazaar) σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Accor. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μισθώματα που προσέφεραν οι τρεις ενδιαφερόμενοι δεν είχαν μεγάλες διαφορές.  

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Fattal Hotel είναι ο μεγαλύτερος του Ισραήλ με 39 ξενοδοχεία και 16.700 δωμάτια υπό τη διεύθυνσή του, κατανεμημένα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Διαχειρίζεται ακόμη 150 ξενοδοχεία υπό την επωνυμία Leonardo στην Ευρώπη.

Αλλά και η ξενοδοχειακή εταιρεία Λάμψα, που ανήκει στον όμιλο της οικογένειας Λασκαρίδη, επισημοποίησε ότι προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για τη λειτουργία του τρίτου ξενοδοχείου της στο κέντρο της Αθήνας. 

Η Λάμψα έχει τα πολυτελή Μεγάλη Βρετανία και King George στην πλατεία Συντάγματος, ενώ φέρνει στη χώρα ένα ακόμα luxury brand, το ΜGallery, για το νέο King’s Palace.

Συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2018 ο ξενοδοχειακός όμιλος ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Accor Hotels για τη μακροχρόνια μίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου King’s Palace, στο κτίριο επί των οδών Κριεζώτου 2 και Πανεπιστημίου 4 στην Αθήνα, το οποίο πρόκειται να στεγάσει το ξενοδοχείο της αλυσίδας MGallery. 
Η ΛΑΜΨΑ ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε στην έναρξη υποκαταστήματος στην αρμόδια ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, τόσο για τη

λειτουργία του ξενοδοχείου Sheraton Rhodes Resort στη Ρόδο όσο και για το νέο ξενοδοχείο στην Αθήνα. Μέσα στη χρονιά εξάλλου αναμένεται να λειτουργήσει και το νέο ξενοδοχείο Academia, το πρώτο της αλυσίδας Autograph του ομίλου Marriott στην ελληνική πρωτεύουσα, σε ακίνητο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στο κέντρο της Αθήνας. 

Επίσης, φέτος υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τις πύλες του το νέο ξενοδοχείο της Intrakat, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας. Για το διατηρητέο τριώροφο κτίριο 4.160 τ.μ. έχει υπογραφεί μίσθωση 20 χρόνων με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ενώ στην οδό Μητροπόλεως θα λειτουργήσει και το boutique ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel, στο ιστορικό κτήριο Χυτήρογλου.

Στα σκαριά βρίσκεται και η μετατροπή κτηρίου γραφείων επί της οδού Πειραιώς σε ξενοδοχείο, ενώ ξενοδοχείο αναμένεται να γίνει και το κτήριο που φιλοξενούσε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» στο κέντρο της Αθήνας.

Την προηγούμενη εβδομάδα δε η Zeus International επελέγη ως προτιμητέος μισθωτής του ακινήτου που στέγαζε το ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21», επί των οδών Κάνιγγος 21 & Χαλκοκονδύλη 12 στο κέντρο της Αθήνας. Εκτιμάται ότι οι εργασίες για την επαναλειτουργία του ακινήτου ως ξενοδοχείου θα απαιτήσουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο είναι κλειστό εδώ και 9 χρόνια. Η μίσθωση είναι για 30 χρόνια. Το επταώροφο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 3.516 τ.μ., διαθέτει 77 δωμάτια και άδεια χρήσης ξενοδοχείου με προδιαγραφές τεσσάρων αστέρων.

Το μεγάλο γεγονός 
Το μεγάλο γεγονός της χρονιάς για τη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, είναι η επαναλειτουργία του Four Seasons Astir Palace Hotel. Το ξενοδοχείο, πρώην Astir Palace, θα λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου, και περιλαμβάνεται στη λίστα του Forbes με τις καλύτερες νέες αφίξεις ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο τον κόσμο.  

Θα περιλαμβάνει τρεις ιδιωτικές παραλίες, τρεις πισίνες, μια ακαδημία τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα σπα και κέντρο υδροθεραπείας, εμπνευσμένα από τις διδαχές του Ιπποκράτη. Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση είναι ύψους 650 εκατ. ευρώ και προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας.