Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 13:28

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του γιουάν έναντι του δολαρίου από την ανατίμησή του

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες σε δύο ημέρες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σημείωσε το γιουάν της Κίνας, από την ανατίμησή του τον Ιούλιο, σημάδι, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, επιτρέπει ευρύτερες διακυμάνσεις του νομίσματός της.

Η υποχώρηση 1,8% τις δύο τελευταίες ημέρες, σημειώθηκε μετά την υποχώρηση των ασιατικών νομισμάτων, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, χρησιμοποίησε το καλάθι των νομισμάτων για να διαχειριστεί το δικό της, από τη στιγμή που επέτρεψε την ελεύθερη διαπραγμάτευσή του έναντι του δολαρίου τον Ιούλιο, επιδιώκοντας μεγαλύτερη ευελιξία της ισοτιμίας.

Το κινεζικό γιουάν έκλεισε χαμηλότερα, στα 8,0191 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:30 μ.μ. στη Σαγκάη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. To νόμισμα από τις 21 Ιουλίου που ανατιμήθηκε 2,1%, έχει σημειώσει άνοδο 1,1% φθάνοντας στα 8,11 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Στις 5:30 μ.μ., το γιουάν έκλεισε στα 8,0185 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Web site του China Foreign Exchange Trade System στη Σαγκάη.

Σημειώνεται ότι εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αναρριχήθηκε 39% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 11 δισ. δολ. τον Μάρτιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των τελωνείων της Κίνας στο Web site τους.