Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 15:14

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 91.500 ευρώ σε επτά επιχειρήσεις

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 91.500 ευρώ προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Στο στόχαστρό του μπήκαν επτά επιχειρήσεις που, όπως διαπιστώθηκε, δεν τηρούσαν τις διατάξεις περί διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια, ενώ τα πρόστιμα που επέβαλε έχουν ως εξής:

1. Εστιατόριο Μάνδρα, Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ψυρρή (Αγ. Αναργύρων 8 και Τάκη, Περιοχή Ψυρρή, Αθήνα): Στην συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε έλεγχος, αφού είχε προηγηθεί καταγγελία τουρίστα που είχε επισκεφθεί το κατάστημα, διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στο Δουβλίνο και αίτημα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΟΤ). Οι υπεύθυνοι του καταστήματος αρχικά παρεμπόδισαν τον έλεγχο των εντεταλμένων οργάνων του ΕΦΕΤ, ο οποίος όμως τελικά πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και παρουσία αστυνομικών οργάνων του Α. Τ. Ακροπόλεως.

Το κατάστημα δεν είχε άδεια λειτουργίας και παρουσίαζε σοβαρές αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Η καθαριότητα του χώρου εστίασης και της κουζίνας δεν ήταν επαρκής, ενώ για την παρασκευή τροφίμων χρησιμοποιείτο χώρος στην ταράτσα του κτιρίου που δεν πληρούσε καμία υγειονομική προδιαγραφή. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ.

2. Euromedica Κλινική Παναγία ΑΕ (Παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών- Ν. Πλαστήρα 22, Ν. Κρήνη Θεσσαλονίκης): Στην συγκεκριμένη επιχείρηση είχαν γίνει επανειλημμένοι έλεγχοι στην εγκατάσταση παροχής υπηρεσιών διατροφής σε ασθενείς και ιατρούς του νοσοκομείου. Και στον πέμπτο έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκαν μόνιμες αποκλίσεις στην εφαρμογή κανόνων υγιεινής, για τις οποίες είχαν συσταθεί διορθωτικές ενέργειες στους προηγούμενους ελέγχους, αλλά όμως δεν υπήρξε ουσιαστική συμμόρφωση σε αυτές. Με δεδομένο ότι οι ασθενείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής στη διατροφή τους και η επιχείρηση εξακολουθούσε να μην συμμορφώνεται στις υποδείξεις που της γίνονταν, το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

3. Παπαδοπούλου Πλάτωνος Υιοί & ΣΙΑ ΟΕ, Εμπόριο Πλάτων (Αποθήκη τροφίμων και ποτών χονδρικού εμπορίου - Ηπείρου 4, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης): Κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Το κατάστημα χαρακτηρίστηκε ως ακάθαρτο, κατασχέθηκαν αλλοιωμένα και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση μη ασφαλή τρόφιμα βάρους 5.333 κιλών, ενώ δεν υπήρχε η απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ.

4. Ξυνός ΑΕ- Ανώνυμος Εμπορική Εταιρία με επωνυμία Champion Μαρινόπουλος (Σούπερ μάρκετ- Βλαχάκη 44, Ν. Ψυχικό): Κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής, ανακατασκευή σε όλο το χώρο, ταυτόχρονα με τη λειτουργία της επιχείρησης και χωρίς τήρηση ορθών συνθηκών υγιεινής, μύγες στο κρεοπωλείο, διάθεση συσκευασμένου τυριού στις προθήκες πώλησης τυροκομικών προϊόντων χωρίς ειδική άδεια λειτουργίας εργαστηρίου για την προετοιμασία και συσκευασία τυριών, εικόνα εργοταξίου στην αποθήκη - πατάρι, ανοικτή οροφή υπό κατασκευή κλπ. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

5. Extrablatt, Σαββίδης Δημήτριος (Καφέ μπαρ- Οβελιστήριο, Αλ. Σβώλου 46, Θεσσαλονίκη): Κατά τον τέταρτο έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής, ενώ κατασχέθηκαν μικρές ποσότητες μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, τα οποία βρέθηκαν σε καταψύκτες της επιχείρησης υπό παράτυπη κατάψυξη. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

6. Παπαδοπούλου Ελένη "Λένα" (Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής με πρατήρια άρτου - Αλ. Σβώλου 9, Θεσσαλονίκη): Κατά τον πέμπτο έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση της επιχείρησης στις συστάσεις διορθωτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των προηγούμενων ελέγχων και το κατάστημα χαρακτηρίστηκε ακάθαρτο. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

7. Νταφης (Εργαστήριο Ταχινοποιϊας - Τέρμα Αιδηψού Λάρισα): Κατά τον πρώτο έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.