Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 09:42

Market Beat: Με τις τράπεζες σε άνοδο με αυξημένους όγκους επιχειρείται έξοδος από τη συσσώρευση

Χθες είδαμε την, σπάνια, θετική πλευρά της ανεξαρτησίας των επενδυτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί. Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επίσης, βλέποντας πως τα futures της Wall Street έδειχναν καθοδικό άνοιγμα. Αλλά στην Αθήνα, με οδηγό τις Τράπεζες ο ΓΔ κατάφερε να περάσει ακόμα και πάνω από τις 630 μονάδες.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Χθες είδαμε την, σπάνια, θετική πλευρά της ανεξαρτησίας των επενδυτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί. Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επίσης, βλέποντας πως τα futures της Wall Street έδειχναν καθοδικό άνοιγμα. Αλλά στην Αθήνα, με οδηγό τις Τράπεζες ο ΓΔ κατάφερε να περάσει ακόμα και πάνω από τις 630 μονάδες.

Μια υπόθεση που θα δικαιολογούσε την απότομη μεταστροφή στη διάθεση των επενδυτών έναντι των τραπεζικών blue chip είναι, να έχει κυκλοφορήσει κάποια φήμη πως πλησίασε η ώρα για την επίλυση της εκκρεμότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βέβαια δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο και αυτό καθιστά επιφυλακτικούς τους παράγοντες της αγοράς ως προς τη διάρκεια της διάθεσης για ρίσκο, που χθες ήταν σταθερή παρά τα σημαντικά και απροσδόκητα κέρδη των επιμέρους τίτλων. 

Από τα πρωινά σχόλια των αναλυτών είναι σαφής η κόπωση του φρονήματος των εγχώριων παραγόντων. Οι περισσότεροι δεν αναγνώρισαν την ανατρεπτική δυναμική που ξεκίνησε δειλά τη Δευτέρα και έδειξε την ισχύ της χθες. Στους λιγοστούς χωρίς υπέρμετρη αισιοδοξία, που αναγνωρίζουν τα θετικά και διαβλέπουν πως έχουν δύναμη να υπερισχύσουν των αρνητικών, αποδείχθηκε το τμήμα ανάλυσης της Beta sec. Οι μόνοι που το πρωί χθες σημείωναν: «Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, θα μπορούσε να κρατήσει την Αγορά σε θετικό έδαφος, παρά τις αρνητικές τάσεις των Διεθνών Αγορών, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν στις επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018 και στα μερίσματα που θα πληρωθούν, και βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα σε σύγκριση με τις ημερομηνίες αποκοπής».   

Δυο ρητά μαζί μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση. Το πρώτο: «Αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι». Γιατί το κρασί της ανακούφισης που φέρνει διάθεση για ρίσκο, για να γίνει ευχάριστο στην κατάποση έπεσαν αρκετές ειδήσεις. Η πρώτη είναι σχετική με τη σταθερότητα των προβλέψεων Οίκων αξιολόγησης με εκτιμήσεις σεβαστές ανά την υφήλιο για αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,3%. Πρώτα η S&P μετά η FITCH που βρέθηκε επίσης σύμφωνη με τους εκπροσώπους των πιστωτών για τη σημαντικότητα της επίλυσης του καυτού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Αν προσθέσουμε επίσης τη σταθερότητα στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τη διαρροή πως τελικά θα δοθούν τα 644 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους (ως επιβράβευση της προόδου στα ζητήματα που θεωρούν σαν τα γνωστά και… μακριά από εμάς, προαπαιτούμενα) έχουμε το ψυχολογικό υπόβαθρο της ανόδου.

Το δεύτερο είναι: «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη (λαϊκό γνωμικό) σε σένα και σε όσους σε βλέπουν» (δική μας προσθήκη). Ήταν θέση μας εκφρασμένη καιρό πως αν και όποτε οι τράπεζες γίνονται στόχοι επενδυτικού ενδιαφέροντος τότε οι επενδυτές αισθάνονται πιο σίγουροι για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε μετοχές εκτός του τραπεζικού τομέα. Άλλωστε χθες μπορεί ο 25άρης να συγκέντρωσε πάνω από 53 εκατ. ευρώ αλλά οι Τράπεζες συνολικά περιορίστηκαν περίπου στα 12,5 εκατ. Επίσης είναι σαφές, σε όσους παρακολούθησαν τις συναλλαγές, ότι πως οι ρυθμοί ανέβαιναν στο πρώτο μέρος μαζί με τις τιμές και στο δεύτερο όταν διαπιστώθηκε πως δεν θα υπήρχε δραματικό πισωγύρισμα μετά την κορύφωση στο τέλους του πρώτου μέρους. Τελικά το ανώτερο εμφανίστηκε ξανά στο τέλος του δεύτερου μέρους.

Σήμερα μετά από άγρια βουτιά στους δείκτες της Wall Street τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν με μικρές όμως απώλειες και πιθανά το διεθνές κλίμα να γλυκάνει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό ράλι της Wall Street έδωσαν η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και 2020 και οι εμπορικές ανησυχίες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2018 εκτιμάται από το ΔΝΤ στο 3,7%, όπως και στις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου, παρά τις ασθενέστερες επιδόσεις ορισμένων οικονομιών, κυρίως της Ευρώπης και της Ασίας. Ο ρυθμός αυτός προβλέπεται, ωστόσο, να επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2019, πριν αυξηθεί ελαφρά στο 3,6% το 2020 - χαμηλότερος κατά 0,2 και 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Την ανησυχία των επενδυτών, «βυθίζοντας» περαιτέρω τους τρεις μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ, ενέτεινε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση της Κίνας για προπαρασκευαστικές συνομιλίες με αντικείμενο το εμπόριο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποίησε «βουτιά» 300 μονάδων ή 1,2%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,9%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 1,4%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τις νέες ψαλιδισμένες για δεύτερη φορά προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου. «Βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», τόνιζαν από το ΔΝΤ.

Η Βρετανία εξακολουθεί να επεξεργάζεται τι θα ζητήσει από την ΕΕ ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες όσων Βρετανών βουλευτών καταψήφισαν τα σχέδια εξόδου, δήλωσε χθες ο Στίβεν Μπάρκλεϊ αρμόδιος υπουργός για το Brexit.

Στη Γερμανία, η διάθεση των επενδυτών βελτιώθηκε αυτόν τον μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλύτερες, παρά τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1%, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει απώλειες 0,4% και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση 0,4%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1%, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4%.

ΧΑ

Η επίμονη ζήτηση για τις Τράπεζες «επέτρεψε» την άνοδο (+1,76%) στις 630 μονάδες 

Στην δεύτερη συνεδρίαση της τέταρτης βδομάδας του Ιανουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών στο μεγαλύτερο διάστημα ανοδική πορεία. Αλλά από τις 10:30 ως τις 10:57 στα πρώτα περιπετειώδη λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο. Ωστόσο εμφάνισε υπολογίσιμη άνοδο από το κατώτερο των 617,12 στο τρίτο λεπτό στο υψηλό  των 630,99 μονάδων στις 13:55. Είχαμε εγγραφή ανώτερου δυο φορές μετά από πολύ ώρα δηλαδή  στις 16:58. Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό ανοδικό μέρος θα γινόταν αργότερα η διόρθωση με χαμηλό στις 15:22 στις 628,5 εννιά μονάδες άνω του κλεισίματος της προηγούμενης συνόδου. Έτσι κατάφερε να φθάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 630,3 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης τον έκλεισαν στις 630,17 από 619,27 μονάδες, που ήταν 10,90 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «πέτυχε» να σταματήσει τις απώλειες στο ξεκίνημα της βδομάδας, ενώ σίγουρα πέτυχε να αυξήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών πολύ ψηλότερα από το μέσο όγκο της προηγούμενης βδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε το καλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 5,010 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν ίδια διακύμανση της απόδοσης τους (4 μονάδων). Τελικά, η απόδοση είχε ελάττωση, πλησιάζοντας το 4,10%.

Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών οι οποίοι επέβαλαν χαμηλότερες τιμές για να απορροφήσουν την προσφορά που προκάλεσαν οι πωλητές στην πρώτη μισή ώρα μόνο. Το ελάχιστο στις 617,12 ήταν 24,4 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε αποκλειστικά με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν καθοδικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν σε αρνητικό πεδίο. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 630,17 μονάδες, που ήταν 13,05 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,82 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (13,90 από 5,80 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,286 από 46,676 από 46,554 δις ευρώ. Δυο blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΠΕΛΑ -2,14%, και ΟΛΠ -1,06%, ενώ 22 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,84% από -2,76%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +6,45% από -2,11%, την ΕΤΕ στο +4,89% από -3,16%, ΕΥΡΩΒ +2,94% από -2,86% και την ΠΕΙΡ στο +1,94% από -5,79%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,67% από +1,41% από +1,62%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 10) και ένα την ΜΟΗ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,76% και έφθασε στις 630,17 από 619,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1676,79 από 1652,28 με μεταβολή +1,48%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, έτσι το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,113 από 28,849 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,010 από 4,706 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 53,413 από 21,803 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,203 από 0,719 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 77 από 55, των καθοδικών 19 από 39 και 36 από 27 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Σταθεροί στο να δίνουν προπορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ του

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων ανοδική πορεία. Το ελάχιστο μέρας στις 1645,54 μονάδες ήρθε στις 10:33. Χτύπησε μέγιστο στις 13:55 που ήταν οι 1680,11 μονάδες. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1675,84, με κλείσιμο στις 1676,79, με μεταβολή +1,48%. Ο τζίρος ανήλθε στα 7,218 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 926 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1678,00, κατώτερο τις 1640,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1671,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 51 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο τις 1673,75 και κατώτερο τις 1646,00 με τελευταίες πράξεις στις 1673,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 3230 ΣΜΕ και για την επόμενη έγιναν 47.

Τα ξένα χρηματιστήρια χθες διαμόρφωσαν καθοδικό κλίμα το ένα μετά το άλλο σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο εδώ η κίνηση κόντρα στο ρεύμα δεν άλλαξε τη στάση των traders στα παράγωγα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Δυαδικό σκηνικό έχει εγκατασταθεί στο Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες, με τις Τράπεζες να καταγράφουν διαδοχικές πτωτικές κινήσεις, σε αντιδιαστολή με τις λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές που διαφοροποιούνται. Το έργο είναι ‘πολυπαιγμένο, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη, παρά μόνο στο βαθμό που αυτή τη φορά συνοδεύεται από ταυτόχρονη καταγραφή ιστορικά χαμηλών επιδόσεων για τους Τραπεζικούς δείκτες, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά αν οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών είναι δικαιολογημένες (π.χ. Πειραιώς κάτω από 300 εκατ. ευρώ)” αναφέρει.

Παρά τα δεδομένα των “κόκκινων” δανείων, με τη συζήτηση για τον τρόπο διευθέτησης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, σε συνδυασμό με τις διαβρωτικές για τα ίδια κεφάλαια επιπτώσεις από την εφαρμογή του “προτύπου 9”, οι αναλυτές αδυνατούν στην παρούσα φάση να αποφανθούν για τον κλάδο, καθώς οι πολλές αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος καθιστούν το εγχείρημα της αποτίμησης των συστημικών Τραπεζών στα όρια της “αδύνατης αποστολής”. Γι’ αυτό άλλωστε και η S&P μετέθεσε χρονικά την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας περιοριζόμενη σε διατήρηση του θετικού outlook.

Από την άλλη πλευρά, η διαμόρφωση συνθηκών ηρεμίας για τα Ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να κινούνται προς το 4,10%, επιτρέπουν αισιοδοξία για την έξοδο στις Αγορές με την έκδοση 5ετους τίτλου. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και στις επόμενες ημέρες, σε συνέχεια, ίσως, της ψήφισης από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, με το πολιτικό βαρόμετρο να έχει αναρριχηθεί ψηλά, αναστέλλοντας οποιαδήποτε δράση μεγάλης κλίμακας στην Οικονομία (π.χ. Αποκρατικοποιήσεις) και καθώς κορυφώνεται η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.

Έτσι, η διαδικασία συσσώρευσης κυριαρχεί στην Αγορά, με τη μεταβλητότητα να συνιστά το δομικό χαρακτηριστικό της, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η απεξάρτηση από το στενό εύρος ανάμεσα στις 610 - 650 μονάδες, ενόσω τα συναλλακτικά δεδομένα δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά.

Παράλληλα, στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζεται η διατήρηση συνθηκών αβεβαιότητας, με τις πολλαπλές απειλές να παραμένουν. Η απόρριψη της συμφωνίας για το “Brexit” από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει με ευκρίνεια ως προς τη νέα στρατηγική της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Η Σινοαμερικανική αντιπαράθεση για τα εμπορικά ζητήματα παραμένει και η Ε.Ε. δεν φαίνεται να βρίσκει, για την ώρα, τον τρόπο που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη με περισσότερη συνεννόηση και περισσότερη συνοχή.

Στο φετινό forum στο Νταβός δεν θα συμμετέχουν οι σημαντικότεροι Ηγέτες του Πλανήτη και επομένως δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά. Ευλόγως λοιπόν το ΔΝΤ ανακοινώνει προβλέψεις με χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης για όλες τις Περιοχές της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι Διεθνείς Αγορές διακρίνονται για τη νευρικότητά τους, καθώς οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά μεγέθη των μεγάλων εταιρειών δεν διαφαίνεται ότι είναι ευοίωνες, ενόσω το Παγκόσμιο Εμπόριο και η Παγκοσμιοποίηση βάλλονται από παντού.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια επέλεξαν την πλαγιοκαθοδική συσσώρευση σήμερα Τετάρτη 23/1, παρά τα αυξανόμενα σημάδια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και εν μέσω ανησυχιών για την ακόμη ανεπίλυτη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ Κίνας που ασκεί φρένο στην όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI από τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητος αλλά κατέληξε στο -0,14%, υποχωρώντας και χθες, μετά από αναρρίχηση σε υψηλό επτά εβδομάδων τη Δευτέρα.

Ο σύνθετος δείκτης SSEC της Σαγκάης έχοντας εισέλθει και βγει από το κόκκινο αρκετές φορές είναι στις 09:30 δική μας ώρα με μεταβολή +0,05%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν -0,26% χαμηλότερα  και ο Nikkei της Ιαπωνίας αν και σημείωσε άνοδο 0,2% εμφανίζει στο δεύτερο μέρος απώλειες -0,14%.

Στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν την Τρίτη τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τις 3η Ιανουαρίου. Μια αναφορά στους Financial Times υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Trump απέρριψε μια προσφορά από την Κίνα για προπαρασκευαστικές εμπορικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα πριν από τις διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow διέψευσε την έκθεση, βοηθώντας τις αμερικανικές μετοχές να μειώσουν κάποιες από τις απώλειες, αν και οι νέες ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κράτησαν τις τιμές των μετοχών υπό έλεγχο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες 24 ώρες υπογράμμισαν ότι παγκόσμια το οικονομικό έτος θα είναι ένα δύσκολο έτος. Οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,4% το Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο τους σε τρία χρόνια. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκαν περισσότερο από 10% για πρώτη φορά από το 2011. Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκαν απότομα, προσθέτοντας στοιχεία για μια περαιτέρω απώλεια ορμής στην αγορά κατοικίας.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Ιαπωνίας επίσης δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς, με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερο από δύο χρόνια.

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 τη Δευτέρα, με τη δεύτερη υποβάθμιση σε τρεις μήνες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της το 2018 υποχώρησε στο χειρότερο επίπεδο σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Οι τιμές των ομολόγων στις ΗΠΑ σημείωσαν ανάκαμψη, με την απόδοση των 10 ετών να φτάνει στο 2,741% από την κορυφή της Παρασκευής (2,799%), το υψηλότερο από τις 27 Δεκεμβρίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των χρηματαγορών να δείχνουν σχεδόν μηδενική πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου της Fed φέτος.