Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2006 07:21

Σε επίπεδα ρεκόρ ο χαλκός στη Σαγκάη

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν για δεύτερη ημέρα τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση θα υπερβεί την παραγωγή από τα ορυχεία.

Η παγκόσμια κατανάλωση χαλκού θα υπερβεί την παραγωγή κατά 10.000 μετρικού τόνους φέτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,4%, στα 17,9 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs στις 12 Απριλίου. Οι τιμές του μετάλλου στη Σαγκάη, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 76%. Η Κίνα, είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Ιουλίου, σημείωσαν άνοδο έως 530 γιουάν, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 57.000 γιουάν (7.112 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 56.950 γιουάν ο τόνος στις 10:15 π.μ., τοπική ώρα. Στο Λονδίνο, η τιμή του μετάλλου αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στην Κίνα, παρήγαγαν 12% περισσότερη ενέργεια τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, προκειμένου να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με την State Grid Corp. της Κίνας, τη μεγαλύτερη διανομέα από τις δύο ηλεκτρικής ενεργείας της χώρας, στις 11 Απριλίου. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας ενδέχεται να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους κατά 72.000 μεγαβάτ φέτος, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση της χώρας, τον Μάρτιο.

Οι διαπραγματευτές του μετάλλου στην Κίνα, προβλέπουν ότι ο χαλκός αυ αυξηθεί στα 66.000 γιουάν ο τόνος φέτος στη χώρα.

Η ζήτηση χαλκού από την Κίνα, ενδέχεται να αυξηθεί 8%, στα 3,9 εκατ. τόνους φέτος, υπερβαίνοντας την παραγωγή κατά 1,05 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την συγγενική με το κράτος ένωση, China Nonferrous Metals Industry Association.

Οι τιμές του μετάλλου κινήθηκαν ανοδικά μετά τη μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων σε συνδυασμό με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα ορυχεία που μείωσαν την παραγωγή. Η απεργία 20 ημερών στο ορυχείο Caridad, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο του Μεξικό, ενδέχεται να αναγκάσει την Grupo Mexico SA, να αναβάλει τις παραδόσεις στους πελάτες της, σύμφωνα με τη διοίκησή της στις 12 Απριλίου. Το συγκεκριμένο ορυχείο παράγει 250.000 χαλκού ημερησίως.

Τα αποθέματα στις αποθήκες που ελέγχονται από τα Χρηματιστήρια της Σαγκάης, του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης, υποχώρησαν 15%, φθάνοντας στους 163.520 τόνους χθες, από τις 31 Δεκεμβρίου. Οι ποσότητες αυτές επαρκούν για παγκόσμια κατανάλωση λιγότερη των τεσσάρων ημερών.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, σημείωσε άνοδο 0,6%, για να κλείσει στα 6.149 δολ. ο τόνος χθες στο London Metal Exchange, μετά την αναρρίχησή του σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 6.150 δολ. ο τόνος. Το μέταλλο στις 9:33 π.μ. ώρα Σαγκάης αγοράστηκε στα 6.130 δολ. και προσφέρθηκε στα 6.150 δολ. ο τόνος.

Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), ο χαλκός για παράδοση Μαΐου, υποχώρησε 0,2 σεντ, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 2,8135 δολ. η λίμπρα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.