Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 08:46

Grupo Mexico: Πιέσεις για τη λήξη της απεργίας 24 ημερών

ΠΙΕΖΕΙ τις αρχές του Μεξικό η Grupo Mexico SA, η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, να συλλάβει τα μέλη της ένωσης των συνδικαλιστών, που εμποδίζουν την εργασία σε ορυχείο χαλκού μετά από 24 ημέρες απεργία, η οποία απειλεί τις φορτώσεις της τον Μάϊο.

Η εταιρεία, χάνει καθημερινά παραγωγή περίπου 1.100 μετρικών τόνων χαλκού, από την παράνομη – όπως ισχυρίζεται – απεργία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Juan Rebolledo, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Η εταιρεία, την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ενημέρωσε τους πελάτες της για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να παραδώσει μέταλλο τον Μάϊο, εξ αιτίας της απεργίας που έχουν κατέβει οι εργαζόμενοί της στο ορυχείο της La Caridad.

Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Napoleon Gomez ως ηγέτη της ένωσης εργαζομένων στον κλάδο της μεταλλουργίας. Στις 17 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εργασίας της χώρας, αναγνώρισε ως επί κεφαλής, της συνδικαλιστικής οργάνωσης, τον Elias Morales, αντί του Gomez, με τον ισχυρισμό της διαφθοράς. Από την πλευρά της η ένωση υποστηρίζει ότι η παύση του Gomez δεν ήταν νόμιμη και για το θέμα της διαφθοράς πρέπει να αποφασίσουν τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το υπουργείο.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσε άνοδο 15,9 σεντς, ποσοστό 4,4%, φθάνοντας στα 2,8155 δολ. η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης στις 13 Απριλίου, ενώ από την έναρξη του έτους έχει αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 42%.

Η εταιρεία είπε στις 5 Απριλίου ότι περιμένει τις καρτικές αρχές να ανοίξουν το ορυχείο της, La Caridad, μέχρι το Σαββατοκύριακο στις 8 Απριλίου.