Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 13:05

Ιαπωνία: Υποχώρησε από τα υψηλότερα 15 ετών η εμπιστοσύνη καταναλωτών

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ από τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών, η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση των τιμών, θα μειώσει τις προσωπικές δαπάνες.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μεταξύ των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερα μέλη, υποχώρησε στο 47,0 τον Μάρτιο, από 49,8 τον Φεβρουάριο, όταν η εμπιστοσύνη αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1990, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκυο. Η εμπιστοσύνη, ήταν χαμηλότερη του 49,8 που προέβλεπαν οι πέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. O δείκτης κάτω από το 50 καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι, υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Σε τριμηνιαία βάση, η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών αυξήθηκε στο 48,2 το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο από 47,9 (αναθεωρημένα στοιχεία) το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 4,1% τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης εργασίας ανά αίτηση, που δείχνει πόσες θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες ανά άνθρωπο που ψάχνει να βρει δουλειά, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών του 1,04 τον Φεβρουάριο από 1,03 τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης Nikkei, σημείωσε άνοδο 55% το τελευταίο δωδεκάμηνο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών στις 7 Απριλίου.

Η κυριότητα μετοχών από τα νοικοκυριά, αυξήθηκε 48%, φθάνοντας στα 118 τρισ. γιέν (1 τρισ. δολ.) στα τέλη του 2005, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Bank of Japan, τον περασμένο μήνα. Η αύξηση του αριθμού των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, ώθησαν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του είδους κατά 5,2% υψηλότερα, στα επίπεδα ρεκόρ του 1.508,7 τρισ. γιέν.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών βρέθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο 6,1 μονάδες, από -2,2 μονάδες, το προηγούμενο από το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις 13 Απριλίου. Θετικός αριθμός σημειώνεται για πρώτη φορά που η τράπεζα άρχισε να συλλέγει στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών το 1996,κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στη βελτίωση των συνθηκών, απ ό,τι στην επιδείνωση.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, σημείωσε άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς περιορίζεται ο αντιπληθωρισμός, σύμφωνα με τον διοικητή της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, στις 11 Απριλίου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 10% τον περασμένο μήνα, εξ αιτίας της ανησυχίας που επικράτησε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ενδέχεται να περιορίσει τις προμήθειες από την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Η Ιαπωνία, εισάγει όλο το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί από το εξωτερικό.