Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 15:12

Ιταλικά και ελληνικά ομόλογα σε ρόλο πρωταγωνιστή

Σε τροχιά σταδιακής αποκλιμάκωσης παραμένει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στην αγορά κρατικού χρέους, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε, ενώ περιμένουν πρόωρες εκλογές- τις οποίες και θεωρούν θετική εξέλιξη. Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. 

Σε τροχιά σταδιακής αποκλιμάκωσης παραμένει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στην αγορά κρατικού χρέους, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε, ενώ περιμένουν πρόωρες εκλογές- τις οποίες και θεωρούν θετική εξέλιξη. 

Η απόδοση του 10ετους ελληνικού κρατικού ομολόγου καταγράφει σήμερα νέα πτώση τριών μονάδων βάσης, στα χαμηλά μηνός του 4,24%. Στη χθεσινή συνεδρίαση είχε υποχωρήσει έως και το 4,267% και τελικά έκλεισε στο 4,27%. 

Μεγάλοι πρωταγωνιστές στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένουν πάντως τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ υποχωρεί κατά 3,34% ή εννέα μονάδες βάσης, στο 2,78%. Το 2019 ήρθε με καλές διαθέσεις για την Ιταλία, που βλέπει το κόστος δανεισμού της να μειώνεται αισθητά. 

Αναλυτές σχολίαζαν πάντως ότι η πτώση στις αποδόσεις συνολικά των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει ενδεχομένως να κάνει και με τους φόβους για ύφεση, οι οποίοι στρέφουν τους επενδυτές σε ασφαλείς επενδυτικές επιλογές και τους απομακρύνουν από το ρίσκο. 

Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα τεστ στην μετα- QE εποχή έχουν στεφθεί από επιτυχία. 

naftemporiki.gr