Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 18:00

Γιατί οι εξελίξεις ρίχνουν τις μετοχές και στηρίζουν τα ομόλογα

Την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑΑ κάνει βουτιά 5% κρατώντας σταθερά στο κόκκινο την αγορά μετοχών, τα ομόλογα ανακάμπτουν με τις αποδόσεις τους σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων. Αυτή είναι εν πολλοίς η εικόνα των ελληνικών αγορών στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Πώς εξηγείται η τόσο διαφορετική αντίδραση των επενδυτών στις δύο περιπτώσεις; 

Τα ομόλογα βρίσκουν στηρίγματα και ανακάμπτουν οι τράπεζες δέχονται σφυροκόπημα, κρατώντας το ΧΑΑ σταθερά στο κόκκινο. Αυτή είναι εν πολλοίς η εικόνα των ελληνικών αγορών στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Πώς εξηγείται η τόσο διαφορετική αντίδραση των επενδυτών στις δύο περιπτώσεις; 

Τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην ΗΔΑΤ οι επενδυτές έχουν στο μικροσκόπιό τους τα ίδια ακριβώς σενάρια. Έχουν εν πολλοίς προεξοφλήσει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξασφαλίσει τις 151 ψήφους στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή. Και ενώ αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει το κόστος δανεισμού της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουμε δει εδώ και έναν μήνα, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει την αγορά μετοχών. 

Σήμερα, Τρίτη, ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 5% και οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε πτώση 1,2% και στις 622 μονάδες. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τις 620 μονάδες. Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου βρέθηκε να υποχωρεί έως και το χαμηλό ενός μηνός, του 4,267%, βρίσκοντας στήριξη και από την ευρύτερη τάση διεθνώς, που στέλνει τους επενδυτές στο καταφύγιο των ομολόγων. 

Στη ζυγαριά των επενδυτών στο ΧΑΑ είναι σαφές ότι βαρύνουν περισσότερο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των πολιτικών εξελίξεων στις τράπεζες και στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων. Πέραν της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ορίζοντα τριετίας, είναι γνωστό ότι και η κυβέρνηση έχει στα σκαριά δικό της σχέδιο. Υπήρχαν μάλιστα προσδοκίες ότι θα μπορούσαν- εφόσον λάβουν το πράσινο φως της Ε.Ε.- και τα δύο να τεθούν παράλληλα σε ισχύ, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους. 

Τώρα ωστόσο είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει το δρόμο των πρόωρων εκλογών, είτε θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία, αφήνοντας τη χώρα παγιδευμένη σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο υψηλών τόνων και σκανδαλολογίας, είναι αμφίβολο εάν το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Οι επενδυτές φοβούνται ουσιαστικά αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν χθες οι Financial Times: ότι οι πολιτικές εξελίξεις «τρώνε» πολύτιμο χρόνο και τα περιθώρια για αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα. 

Οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν αφορούν βεβαίως αποκλειστικά τα τραπεζικά συστήματα. Αφορούν πρωτίστως την πραγματική οικονομία, καθώς εάν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να δοθεί ώθηση στην ασθενική (για τα δεδομένα μίας χώρας που πέρασε βαθύτατη, πολυετή ύφεση) έως τώρα ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που το επισημαίνει στη σημερινή του έκθεση ο Standard & Poor's, αλλά και που έχουν υπογραμμίσει στα σημείωματά τους όλοι οι ξένοι οίκοι και αναλυτές. 

Τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές πάντως οι πρόωρες κάλπες φαίνεται να είναι πιο θετική εξέλιξη από μία προεκλογική μάχη διαρκείας, που θα έβαζε φρένο σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης ή και θα οδηγούσε σε παροχολογία και ανατροπή μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη τεθεί σε  εφαρμογή.

naftemporiki.gr