Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 10:01

Χιλή: Στα υψηλότερα τεσσάρων μηνών το πέσο, από την άνοδο του χαλκού

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ το νόμισμα της Χιλής, πέσο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Χιλή, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, είπε σήμερα ότι οι εξαγωγές του μετάλλου, αυξήθηκαν τον Μάρτιο σε ποσοστό 63%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές του χαλκού, διπλασιάστηκαν πέρυσι, διατηρώντας την αξία του νομίσματος της χώρας, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, σύμφωνα με τον Leonardo Suarez, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του χρηματιστηριακού οίκου, Larrain Vial. «Ο χαλκός συνεχίζει να είναι αχαλίνωτος», είπε ο Suarez σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Το πέσο, σημείωσε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα 511,27 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 2:25 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το τελευταίο δωδεκάμηνο το νόμισμα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση έναντι του δολαρίου μεταξύ των 61 νομισμάτων, που παρακολουθεί το Bloomberg. Το πέσο διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα στις 21 Δεκεμβρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής, σκέφτεται τρόπους για την εξασθένηση του νομίσματός της, χωρίς ωστόσο να αγοράσει απ΄ευθείας δολάρια στην αγορά, σύμφωνα με την επιτροπή οικονομικών, μετά από σύσκεψη με τον πρόεδρο της χώρας, Carlos Ominami, του προέδρου της τράπεζας, Vittorio Corbo.

Στις 13 Απριλίου, η τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, σε μια προσπάθεια να καλύψει τον πληθωρισμό, ενώ αύξησε και τη ζήτηση του πέσο, σύμφωνα με τον Suarez.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσε άνοδο 7,95 σεντς, ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 2,895 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 2,935 δολ. η λίμπρα.

Οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 2,7548 δισ. δολ. από 1,6895 δισ. δολ., που ήταν τον Μάρτιο του 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο Web site της. Η Χιλή θα ανακοινώσει την παραγωγή χαλκού του Μαρτίου, στις 27 Απριλίου.