Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 12:47

Παράταση στη ΔΕΗ για τους λιγνίτες

«Πράσινο φως» έδωσαν οι Βρυξέλλες στη νέα παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», χθες επικυρώθηκε και γραπτώς η αποδοχή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν του σχετικού ελληνικού αιτήματος, το οποίο είχε υποβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

«Πράσινο φως» έδωσαν οι Βρυξέλλες στη νέα παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», χθες επικυρώθηκε και γραπτώς η αποδοχή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν του σχετικού ελληνικού αιτήματος, το οποίο είχε υποβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Έτσι, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, που σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις θα είναι και το τελικό, η επίσημη ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το ΥΠΕΝ θα ενημερώσει εγγράφως την Κομισιόν για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. 

Οκτώ ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ, για να προχωρήσει στην ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή ή των επενδυτών για το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο. Ανάδειξη που θα προκύψει από το ύψος των δεσμευτικών προσφορών, η προθεσμία για την υποβολή των οποίων θα λήξει στις 23 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. 

Την ίδια στιγμή, θετική τροπή φαίνεται πως παίρνει η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες, για τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. Είναι ενδεικτικό πως, με βάση τις εκτιμήσεις, στις μονάδες της Μεγαλόπολης, όπου εντοπιζόταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναμένεται να παραμείνει το 50% του υφιστάμενου προσωπικού, με συνέπεια να μειωθεί στο ίδιο ποσοστό το μισθολογικό κόστος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εθελούσια έξοδος, μέσω της οποίας αποχωρούν από τους δύο ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) 273 άτομα, 244 από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και 29 από τη Μελίτη. Ένα νούμερο που έρχεται να προστεθεί στις συνταξιοδοτήσεις του τελευταίου εξαμήνου, οι οποίες έφτασαν τις 75 στη Μεγαλόπολη και τις 12 στη Μελίτη. 

Περιστολή κόστους

Έτσι, τους τελευταίους έξι μήνες οι εργαζόμενοι στα προς πώληση εργοστάσια μειώθηκαν συνολικά κατά 360 άτομα, 319 από τη Μεγαλόπολη και 41 από τη Μελίτη. Παράλληλα, το προσωπικό αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω μέσα από πρόγραμμα εθελούσιας μετακίνησης, καθώς αναμένεται 200-300 εργαζόμενοι από τους δύο ΑΗΣ να «περάσουν» στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του μισθολογικού κόστους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη του προς πώληση λιγνιτικού χαρτοφυλακίου και έτσι να καταστεί ελκυστικότερο. Επίσης, η πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες που επιτρέπει την κρατική οικονομική στήριξη των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως τον Ιούλιο του 2025, για την εξασφάλιση επάρκειας ισχύος, ανοίγει τον δρόμο για την αποζημίωση των λιγνιτικών εργοστασίων περίπου για μία 6ετία, με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Μόνιμου Μηχανισμού που έχει ήδη προκοινοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν.

Στον αντίποδα ωστόσο των παραπάνω κινήτρων, η πώληση των μονάδων γίνεται σε μια συγκυρία αυξημένου κόστους λειτουργίας τους, λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία μάλιστα εκτιμάται πως από εδώ και στο εξής θα παραμείνουν στα ισχύοντα επίπεδα ή και θα αυξηθούν. Επίσης, στο SPA δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός αντιστάθμισης του ρίσκου, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες από υποψήφιους επενδυτές είχε εκφραστεί ανάλογο αίτημα.